Sefardski Beograd: Predavanje o kulturi sefardskih Jevreja u Institutu Servantes

 Sefardski Beograd: Predavanje o kulturi sefardskih Jevreja u Institutu Servantes

O ponovnom susretu Španije sa Jevrejima, iz perspektive istorijske revizije odnosa između Španije i jevrejske zajednice, ovom prilikom govoriće Karmen Alvares, ataše za kulturu Ambasade Španije u Beogradu. S druge strane, profesor Eliezer Papo sa izraelskog Univerziteta Ben Gurion pričaće o prisustvu sefarda na Balkanu i razvoju ladino jezika u Beogradu.

Predavanje počinje u 19 časova, ulaz je slobodan, a obezbeđen je i simultani prevod sa španskog na srpski jezik.

Kroz slična predavanja, izložbe, okrugle stolove i koncerte, Institut Servantes u Beogradu tokom narednih meseci baviće se kulturom sefardskih Jevreja, njihovim položajem kroz istoriju, kao i najrazličitijim načinima na koje su iz veka u vek menjali beogradsku svakodnevicu.

Tako je pred sam kraj prošle godine u galeriji Instituta Servantes otvorena izložba „Otkrijte Sefarad“, organizovana u saradnji sa Mrežom jevrejskog nasleđa Španije – Putevi Sefarda. Postavka koja posetioce vodi na putovanje kroz najlepše jevrejske četvrti Španije može se pogledati do 11. februara.

Ciklus o sefardskoj kulturi nastaviće se 7. marta, uoči Međunarodnog dana žena, okruglim stolom u Institutu Servantes pod nazivom „Sefardski Beograd: One govore“. April će biti rezervisan za srpsku i jevrejsku muziku, uz nastup Srpsko-jevrejskog pevačkog društva, dok će u martu biti predstavljena prva „Servantesova ruta: Sefardski Beograd“, projekat inspirisan sefardskim nasleđem u srpskoj prestonici, koji spaja kulturu, istoriju i turizam. Višemesečno istraživanje sefardske kulture biće zaključeno izložbom „Agua sagrada“, koja će u galeriji Instituta Servantes biti otvorena u junu.