Rešenje iz kuhinje: Uz pomoć ovih pet prirodnih sredstava zauvek se rešite peruti

 Rešenje iz kuhinje: Uz pomoć ovih pet prirodnih sredstava zauvek se rešite peruti

Ako počnete sa korišćenjem ovih sredstava, više vam neće biti potrebni skupoceni šamponi.

1. Ulje čajevca

Pri sledećem pranju kose potrudite se da izbegnete šampone sa sulfatima, već koristite običan sa koprivom, kojoj ćete dodati nekoliko kapi ovog magičnog ulja. Već nakon nekoliko pranja primetićete znatnu razliku. Ulje čajevca je odlično u borbi protiv bakterija i gljivičnih infekcija.

Foto: Shutterstock

2. Soda bikarbona

Kosu pokvasite, a potom na teme utrljajte tri supene kašike sode bikarbone. Soda bikarbona će svojim sastavom umanjiti gljivice koje ponekad mogu biti uzrok peruti i vratiti normalnu pH vrednost vaše kože glave. Ukoliko koristite ovu metodu, nakon što kosu natopite sodom bikarbonom, preskočite šamponiranje.

3. Jabukovo sirće

Kao i soda, jabukovo sirće svojom kiselošću sprečava pojavu gljivica ili drugih štetnih materija koje se mogu nagomilati na temenu i time uzrokovati perut. Pomešajte 250 mililitara vode sa sirćetom u razmeri 1:1, a potom tu smesu naprskajte na glavu. Ostavite da odstoji 20 minuta, a potom kosu operite šamponom bez dodatnih sredstava za uništavanje peruti. Za bolji efekat, ovu metodu ponavljate dva puta nedeljno.

Koža glave se obnavlja na svake četiri nedelje, kao i sve ćelije u našem telu. Odumrele ćelije epiderma zapravo vidimo kao perut. Uzroci nastanka peruti mogu biti različiti, ali neki od najčešćih su: nepravilna nega kose i skalpa, gljivične infekcije, saboreični i kontaktni dermatitis.

Foto: Shutterstock

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je frizerima naširoko poznato kao ulje koje ima izuzetna regenerišuća deljstva na kosu. Upravo zbog toga ovo ulje vam može pomoći u upornoj borbi sa peruti. Pre kupanja, na teme glave umasirajte tri do pet kašika kokosovog ulja i ostavite da odstoji minimum 20 minuta a maksimalno sat vremena. Nakon toga, kosu operite kao i inače. Pored toga što će vam kosa imati divan miris, kokosovo ulje pospešuje rast kose.

5. Limunov sok

Visok nivo vitamina C koji sadrži limun, odličan je u borbi protiv peruti. Sve što treba da uradite jeste da iscedite polovinu limuna na teme, masirate 15 minuta, a potom kosu operete kao i inače. Postupak ponavljati dva puta nedeljno dok perut ne nestane.