Srbija nastupa 14. maja u prvom polufinalu Pesme Evrovizije

 Srbija nastupa 14. maja u prvom polufinalu Pesme Evrovizije

Prvo polufinale na programu je 14. maja.

Iste večeri, pored Srbije, za ulazak u finale Evrosonga 2019. boriće se i Slovenija, Estonija, Belorusija, Portugalija, Češka Republika, San Marino, Crna Gora, Island, Gruzija, Australija, Belgija, Kipar, Finska, Ukrajina, Poljska, Mađarska i Grčka.

U drugoj polufinalnoj večeri nastupiće Albanija, Švedska, Azerbejdžan, Irska, Švajcarska, Austrija, Moldavija, BJR Makedonija, Norveška, Rusija, Letonija, Holandija, Rumunija, Hrvatska, Danska, Jermenija, Litvanija i Malta.

Žrebanjem je odlučeno i u kom polufinalu će glasati članice “velike petorke” čiji predstavnici direktno nastupaju u finalu – 18. maja. Za našu pesmu, u prvoj polufinalnoj večeri, moći će da glasaju i gledaoci iz Španije, Francuske i Izraela. U drugom polufinalu pravo glasa imaće i gledaoci iz Nemačke, Italije i Velike Britanije. Po deset najbolje plasiranih zemalja iz svakog polufinala plasiraće se u finale 64. Pesme Evrovizije.

Sve države učesnice bile su raspoređene u šest različitih grupa prema istoriji glasanja, a na osnovu algoritma nemačke telekomunikacione kompanije Digame, dugogodišnjeg partnera EBU, koja kontroliše i glasanje tokom takmičarskih večeri. Srbija je bila smeštena u grupu 1 sa još pet država, uglavnom bivših jugoslovenskih republika.

Predstavnik Srbije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije biće izabran na festivalu “Beovizija 2019”, koji će ove godine imati dva polufinala 27. i 28. februara, dok je finale na programu 3. marta.