Ovime ne smete hraniti mace: Najotrovnije grupe hrane i pića za mačke

 Ovime ne smete hraniti mace: Najotrovnije grupe hrane i pića za mačke

Zbog toga izbegavajte hranu kao poslasticu i sredstvo kojim ćete razmaziti svoju ljubimicu, piše Petface.

Upoznajte i proučite najotrovnije grupe hrane i pića za mačke

Čokolada

Kao i za pse, čokolada je krajnje opasna za mačke. Sadrži materiju teobromin koja je otrovna za ljubimice. Kao i kofein koji je redovan sastojak čokolade utiče na pojačano izlučivanje tečnosti povraćanjem i dijarejom pa može doći do fatalne dehidratacije. Drugi simptomi su srčani udari, smanjen dotok krvi u mozak i koma. Ne bavite se obračunavanjem kritične količine čokolade u odnosu na telesnu težinu ljubimice. Mačka nema potrebu za takvom poslasticom pa joj je nemojte davati ni u jednoj količini, ma kako bila mala.

Kofein

Kofein je diuretik koji takođe izaziva pojačano izbacivanje tečnosti iz organizma. Nalazi se u mnogim proizvodima kao što su kafa, čaj, čokolada, energetska pića, pa i u suplementima za mršavljenje. Dakle, mački ne treba omogućiti konzumaciju nijedne namirnice ili napitka koji sadrži kofein jer se javljaju znaci hiperaktivnosti, povraćanja, ubrzanog rada srca, visokog pritiska, tremora, epi napada i kolapsa.

Foto: Shutterstock

Alkohol

Svi alkoholi sadrže etanol koji je izuzetno smrtonosan za mačke. Izaziva usporenje respiratornih radnji, srčani zastoj, komu i smrt. Alkoholni kokteli koji sadrže šećer su po pravilu veoma primamljivi za mačke pa ih držite van domašaja ljubimice. Iako im niste svesno dali alkoholna pica, nezgode se dešavaju i nije retkost da mačke poližu prosuto vino, pivo ili neko žestoko piće. Odmah potražite pomoć veterinara.

Životinjske kosti

Kosti nisu otrovne ali predstavljaju veliku opasnost. Oštre i krte pileće ili ćureće kosti mogu izazvati povrede usta, ždrela, želuca i creva. Veći komadi izazivaju opstrukciju grla što može izazvati gušenje. Nakupljanje nesvarenih komada kostiju u crevu može izazvati opstrukciju rada creva što zahteva komplikovane hirurške intervencije. Kosti nisu hrana ni poslastica i nemaju nikakvu posebnu nutritivnu vrednost pa ih nemojte davati ljubimcima.

Avokado

Sve ga više koristimo u ishrani zahvaljujući brojnim receptima koji sadrže ovu biljku. Mačke vole miris svežeg avokada i vrlo im je privlačan. Međutim, avokado sadrži masnu kiselinu persin koja je toksična za mačke. Trovanje avokadom izaziva povraćanje, proliv, poremećaje u disanju, nakupljanje tečnosti oko srca a u težim slučajevima i smrt.

Luk i praziluk

Čak i najmanje količine luka mogu biti otrovne zamačku. Bilo da se radi o svežem, osušenom, pa čak i termički obrađenom, luk treba izbegavati u izvornom obliku. Neki sastojci su veoma korisni za organizam mačke ali njih obezbeđujte samo kroz hranu koja sadrži te elemente. Luk izaziva anemiju, uništenje crvenih krvnih zrnaca a simptomi su prisustvo krvi u urinu, ubrzan rad srca, i bledilo sluzokože.

Nažalost, lista štetnih, opasnih i otrovnih namirnica i pića se ovde ne završava. Mačkama ne treba davati grožđe, sveže ili sušeno, ribizle, sirova jaja, pečurke, paradajz, sirovu ribu i orašaste plodove makadamije. Ukoliko imate želju da svoju mačku hranite nekim sastojcima iz vaše uobičajene ishrane, posavetujte se sa svojim veterinarom šta je bezbedno, a šta ne kada je vaša ljubimica u pitanju.