Crtež Rubensa prodat za 8,2 miliona dolara

 Crtež Rubensa prodat za 8,2 miliona dolara

Kako tvrde, holandska kraljevska porodica, koja je bila vlasnik crteža, trebalo je da ponudi delo holandskim muzejima.

Crtež, veličine 49 sa 31 centimetrom predstavlja mladića s podignutim rukama, bio je namenjen pripremi za triptih “Podizanje krsta” iz 1610. godine. Njega je 1838. kupio princ Vilijam Oranski, budući holandski kralj Vilijam Drugi.

Za razliku od većine monarhija, u Holandiji postoji podela izmedju nacionalnog nasledja i nasledja monarha zemlje, koji potiču iz dinastije Oranje-Nasau. Kraljevsko bogatstvo je časopis Forbs 2011. procenio na 220 miliona dolara.

Najava da će se na aukciji ponuditi više umetničkih dela iz kolekcije kraljevske porodice, izazvala je poslednjih nedelja oštre kritike, posebno od strane holandskih muzeja.

Oni ocenjuju da je princeza Kristina, vlasnica Rubensovog crteža, koji je danas prodat, trebalo prvo njima da ponudi da ga kupe pre nego što ga je prodala na aukciji u inostranstvu. Prema muzejima, to bi bio moralni čin, jer smatraju da je Rubensov crtež deo holandskog kulturnog nasleđa.

Poslanici socijalno liberalne stranke D66, članice vladajuće koalicije, takodje su izneli rezerve, dok ministarka kulture, koja je iz iste stranke, nije presekla raspravu rekavš da vlasnik ima pravo da odlučuje o prodaji dela.

Premijer Mark Rute je takodje ocenio da se radi o privatnom pitanju.

Posle nekoliko žestokih minuta nadmetanja izmedju kupca u sali i kupca preko telefona, delo je prodato za sedam miliona dolara, odnosno ukupno 8,2 miliona sa troškovima i provizijom, što je daleko iznad procene aukcijske kuće Sotbi, koja je bila izmedju 2,5 i 3,5 miliona dolara.

Prethodna rekordna cena za Rubensa bila je na aukciji u kući Kristi u Londonu 2014. godine kada je delo “Samson i Dalila” prodato za 3,2 miliona funti (5,5 miliona dolara).