Putina je nemoguće prisluškivati i pratiti mu poruke – ovo je razlog

 Putina je nemoguće prisluškivati i pratiti mu poruke – ovo je razlog

Putinu, za razliku od drugih svetski poznatih ličnosti i institucija, niko nikada nije hakovao lične podatke niti su “telefonski huligani” razgovarali sa njim lažno se predstavljajući, što su iskusili drugi državnici.

Ruski lider ne koristi pametni telefon i aplikacije za slanje poruka, a retko ide na internet.

Da bi strane obaveštajne službe ili “telefonske šaljivdžije” stigli do Putina, morali bi mu prići vrlo blizu.

“Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi dajete potvrdu da ste spremni da sve svoje podatke iznesete na uvid javnosti”, rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

O važnim temama Putin razgovara samo preko zaštićene telefonske linije, a zaštitu je nemoguće “provaliti” jer se glas kodira u digitalni signal pomoću složenog kriptografskog algoritma.

Potrebno je godinu i po dana da se taj algoritam dešifruje, a i besmisleno je to činiti jer se tokom razgovora algoritam više puta u različitim intervalima menja po principu slučajnog izbora.

Taj sistem osmislili su ruski stručnjaci za bezbednost.

Tokom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i za druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog budžeta izdvojeno je oko 3.060.778 evra.

Ta tehnologija je već spremna. U takvom sistemu podaci se prenose pomoću fotona i, da bi se prepoznali, potrebno je promeniti njihovo stanje, a to nije moguće učiniti neprimetno, prenosi “Ruska reč”.