Vantelesna oplodnja o trošku države za 4.300 žena u 2019.

 Vantelesna oplodnja o trošku države za 4.300 žena u 2019.

Pored vantelesne oplodnje, o trošku države na operaciju katarakte u ovoj godini moći će da ode najmanje 6.000 pacijenata, kažu iz RFZO-a.

Fond je objavio javne pozive privatnicima za ugovaranje ove dve vrste usluga, ali i pozive isporučiocima medicinsko-tehničkih pomagala i privatnim apotekama koje žele da izdaju lekove na recept.

Pozivi za zaključivanje ugovora otvoreni su još danas.

Medicinske intervencije s privatnicima ugovarace se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kao i projekcije o tome koliko kapaciteta u državnom zdravstvu nedostaje, kažu za Tanjug u RFZO.

Na operaciju senilne i presenilne katarakte u privatne oftalmološke klinike moći će da ode više od 3.000 pacijenata, a na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO-a moći će da ode do 4.300 žena.

Kapacitet pet državnih institucija koje rade postupak vantelesne oplodnje nije dovoljan, pa će država iz tog razloga angažovati i privatne klinike.

Privatne klinke koje žele da sklope ugovore sa državnim istiticijama ostaju isti, a vantelesna oplodnja biće im plaćena po fazama: za uspešnu fazu stimulacije 128.487, za aspiraciju jajnih celija 32.607, a za embriotransfer 10.484 dinara.