Obavezno je gajite u svom domu: Otporna biljka za koju se veruje da privlači energiju bogatstva i blagostanja

 Obavezno je gajite u svom domu: Otporna biljka za koju se veruje da privlači energiju bogatstva i blagostanja

Ova izdržljiva biljčica naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Foto: Shutterstock

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo možete je držati vani, ali s početkom jeseni potrebno je uneti je unutra jer će niske temperature teško preživeti.

Za biljku Kineski dolar dobro je da ima više svetlosti, ali nikako da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.

Za vreme vrućih dana biljku slobodno zalivajte često kako joj se listovi ne bi obesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Foto: Shutterstock

Po nekim istočnjačkim verovanjima jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom bujne, zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo.

Upravo se za Kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja i da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni iz generacije u generaciju.