Rešite se nadutosti: Tri biljke koje pospešuju varenje i prazne creva

 Rešite se nadutosti: Tri biljke koje pospešuju varenje i prazne creva

Mnogi se nakon jela žale da im je stomak naduven, a uz pomoć ovih namirnica možete sprečiti ili ublažiti nelagodu u stomaku. Potrebno je da konzumirate sledeće namirnice: jogurt, borovnicu, salatu, lubenicu, grejpfrut. Ne treba da zaboravljate da je važno da uzimate šest do osam čaša vode tokom dana.

KOMORAČ- pospešuje probavu, rešava nadutost i smanjuje grčeve

Foto: Shutterstock

Biljka koja smanjuje upale i olakšava varenje je morač, poznata još i kao komorač. Pored svog aromatičnog ukusa i hranjivih materija, ova biljka je dragocena zbog svojih antiseptičkih, antibiotskih i protivupalnih svojstava, a najčešće se koristi u slučaju poremećaja varenja. Daje se deci koja imaju stočane tegobe jer smanjuje grčeve. Pored korena i ploda koristi se i lišće, kao začin i zeleno povrće. Radi lakšeg varenja dovoljno je samo da jelu pred sam kraj kuvanja dodate kašiku morača.

PERŠUN- prirodni diuretik

Foto: Shutterstock

Pored toga što je bogat vitaminima i mineralima koji su neophodni za funkcionisanje organizma, smatra se da je list peršuna odličan prirodni diuretik jer pomaže eliminisanju viška vode iz organizma, a da pritom ne utiče na nivo kalijuma.

SPANAĆ- dragocen za varenje

Foto: Shutterstock

Ubraja se u namirnice koje u veoma malim količinama daju mnogo hranjivih materija.  Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocen za varenje i čišćenje organizma. Takođe, ukoliko želite da imate dobro varenje, dobru krvnu sliku i normalan holesterol gledajte da se ovaj “zeleniš” što češće nađe na vašem meniju. Važno je istaći da jela pripremljena od spanaća ne valja podgrevati, već ih jesti istog dana kada ste ih i pripremili.