Kinezi proslavili lunarnu Novu godinu: Šta nam donosi godina Svinje?

 Kinezi proslavili lunarnu Novu godinu: Šta nam donosi godina Svinje?

Čišćenje odeće, korišćenje makaza kao i čišćenje podova su neke od lakših stvari koje bi trebalo danas izbegavati, ali roditeljima će biti teže da za doček izbegnu plač svoje male dece ili ženama da tokom celog dana ne izlaze iz kuće, piše britanski Telegraf.

https://twitter.com/99999sv/status/1092759110041268224

Prema kineskom verovanju, raditi bilo šta od navedenog 5. februara – dana kada se dočekuje kineska Nova godina 2019. – dovešće do loše sreće za celu narednu godinu.

Međutim, nije sve tako crno: Nova 2019. je godina Svinje, a ova životinja po istom verovanju simbolizuje bogatstvo, navodi britanski list.

https://twitter.com/Gnana_JkrCKG/status/1092752709357166592

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan deo dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije.

Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanu i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica.

Kineski horoskop: Šta nam donosi godina Svinje?

Nova odeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspešna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je deo tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina naziva se još i “Prolećni festival” i “Lunarna nova godina”, jer dolazi u proleće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

Svaka kineska Nova godina označena je kao “godina” jedne od 12 životinja kineskog horoskopa, a ta životinja treba da obeleži godinu koja nastupa i sve one koji su rođeni u njoj.

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porekla širom sveta.

Proslavlja se više od 1.000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i verski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činova religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.