Vlasnica Hitlerove rodne kuće postaje bogatija za 1,5 miliona evra

 Vlasnica Hitlerove rodne kuće postaje bogatija za 1,5 miliona evra

Sud je na osnovu veštačenja zaključio da je dvospratnica u središtu mesta s pripadajućim garažama i parkingom vrednija od 310.000 evra, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

“Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vredna 1,508 miliona evra”, stoji u presudi, prenosi dnevnik Salcburger Nahrihten.

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio da je njegova klijentkinja osetila “vidno olakšanje” zbog presude. On je dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće “još nije okončana”.

Objekat od posebnog interesa

Austrijski ustavni sud 2017. je odlučio da je oduzimanje ovog spornog objekta skladno s Ustavom jer se radi o “objektu od posebnog interesa”.

Austrijska vlada je pre toga zaplenila imovinu kako bi se sprečilo stvaranje “hodočašća neonacista”. Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom “osigurano da posed ne dospe u pogrešne ruke”.

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o ovoj žalbi još nije odlučeno.