Lekovito dejstvo zagrljaja: Zašto svaki dan treba nekoga da zagrlite

 Lekovito dejstvo zagrljaja: Zašto svaki dan treba nekoga da zagrlite

U čvrstom priljubljivanju gornjeg dela tela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu da se održi vaše telo i duh u najboljoj mogućoj formi.

Smanjuje depresiju

Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno menjaju raspoloženje nabolje.

Foto: Shutterstock

Sprečava stres

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osećate manje uznemireno i zabrinuto.

Snižava krvni pritisak

Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog pritiska u telu, što ima pozitivan uticaj na srce i ceo kardiovaskularni sistem.

Poboljšava imunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imuni sistem i grade otpornost tela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako delotvoran kao i koktel vitamina.

Foto: Shutterstock

Smanjuje bol

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem delu tela. Zato se osećate dobro dok ste privijeni uz svog partnera.