Biljka za koju se veruje da donosi sreću i novac, a uspeva i najvećim antitalentima

 Biljka za koju se veruje da donosi sreću i novac, a uspeva i najvećim antitalentima

U pitanju je biljka zamija, koja prema feng šuiju u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju – laka.

Ova zimzelena biljka podreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova – sjajnih, glatkih i čvrstih.

Foto: Shutterstock

Zamija je veoma zhavalna za održavanje. Sve što treba da uradite je da pazite da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusovih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepena.

Trebalo bi da je zalivate otprilike jednom mesečno, pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute.

Foto: Shutterstock

Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno izdanka, listovima ili delovima stabljike, a prilikom razmnožavanja morate da budete strpljivi, jer se gromoljasti deo stvara jako sporo. Cveta od sredine leta do rane jeseni, a njen neobičan cvet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mešavina zemlje kao drugim sukulentima i uspeva u supstratu koji ima više humusa.