Dve nove najsavremenije medote lečenja krvnih sudova od sada i u Srbiji

 Dve nove najsavremenije medote lečenja krvnih sudova od sada i u Srbiji

Te dve nove metode lečenja izveli su doktori te ustanove, uz podršku stručnjaka iz inostranstva, prof. dr Domingos Ramos de Souzom sa klinike Orebro u Švedskoj i dr Vinka Viđaka iz Hravatske.

Rotaciona aterektomija leči bolest perifernih arterija, koja neretko vodi ka amputaciji određenih ekstremiteta, danas je izvedena kod pacijenta Aleksandra Đurkovića, koji već 33 godine boluje od dijabetesa. Sat vremena nakon operacije, Đurković u izjavi za Tanjug kaže da se odlično oseća i da je intervencija apsolutno bezbedna i bezbolna: “Intervencija je meni spasila nogu, možda i život. Već 33 godine sam dijabetičar i to su posledice. Koliko god da kontrolšete ovu bolest, na kraju se ipak pojave komplikacije”.

Rotaciona ateroktomija je procedura koja omogućava “pročiščavanje” i odpušavanje perifernih krvnih sudova, pojašnjava dr Dragan Sakić, koji je danas uz pomoć kolege iz Zagreba dr Vinka Viđaka izveo tu intervenciju: “Procedura je standardna, a njena prednost je što nema potrebe da se stavlja stent. Zadovoljan sam, jer se radi o pacijentu koji je dijabetičar od svoje 25 godine”.

Drugu intervenciju, “no touč” metodom danas je izveo načelnik Instituta “Dedinje”, doc Miodrag Perić sa rodonačelnikom te metode prof. dr Domingos Ramos de Souzom. Kako je rekao, nova procedura će potisnuti dosadašnji način “uzimanja” vene, kako bi poslužila kao venski graft, odnosno bajpas: “Mi ovu tehniku možemo vrlo lako da prihvatimo. Izuzetno je edukativno i mislim da će ubuće oni koji se odluče za ovu tehniku omogućiti bolesnicima bolju i funkcionalniju prognozu posle operacije”.

Kako kaže, ova procedura uveliko je prihvaćena u svetu i “čuva” bajpas od dodirivanja, čime se produžava njegov vek trajanja.

Od kardiovaskularnih bolesti dnevno u Srbiji umre 147 osoba, što je više od 53.000 ljudi godišnje. Ovakva statistika nas svrstava na treće mesto, posle Ukrajine i Rusije.