Nova pravila: U Srbiji će se prodavati samo jaja A klase, a ova oznaka značiće da su jaja organska

 Nova pravila: U Srbiji će se prodavati samo jaja A klase, a ova oznaka značiće da su jaja organska

To, između ostalog znači da od sada nećemo imati podelu na jaja A i B klase, već će postojati samo A klasa, navodi Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D i E. SS su bila najkrupnija sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju.

“A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine – stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja – do četiri dana posle nošenja”, objasnila je Boškovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Foto: Shutterstock

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju – u konditore ili kao hrana za životinje. Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista – od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.

Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

“Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja”, navela je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv “neupakovana jaja”. Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase. Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.