Danas slavimo Svetog Trifuna, jednu stvar valja uraditi kako bi vašu porodicu pratili dobro zdravlje i napredak

 Danas slavimo Svetog Trifuna, jednu stvar valja uraditi kako bi vašu porodicu pratili dobro zdravlje i napredak

To je velika slava mnogih porodica i vinogradara, kalemara, voćara. Sveti Trifun je zaštitnik grada Kotora u kojem su boravile njegove svete mošti. Na ikonama se Sveti Trifun predstavlja kao mladić u svečanoj odeždi koji u desnoj ruci drži krst a u levoj ruci granu vinove loze ili kalemarski nož za odsecanje grozdova.

Otuda vinogradari za uspeh svog posla mole za blagoslov Svetog Trifuna i svaki voćar ili vinogradar hrišćanin u svojoj kući ili vinariji ima ikonu Svetog Trifuna.

Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su preneli na sina. Tokom života Sveti Trifun se bavio domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva – da molitvom leči bolesne. Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Car ga je bogato nagradio, a on je sve darove razdao siromašima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Sveti Trifun nema nikakve veze sa Danom zaljubljenih, Sveti Trifun nije isto što i Sveti Valentin. Njegova ljubav i briga za naše duše je svakodnevna i ne prestaje ni jednog trena. Sveti Valentin je takođe hrišćanski svetitelj priznat od hrišćanske crkve i pravoslavna crkva ga proslavlja leti, dok ga rimokatolička proslavlja istog dana kada i mi Svetog Trifuna.

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i “zaklinanije svjatago mučenika Trifuna”. Na taj način sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u veoma blisko proleće. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu i Metohiji kažu: “Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere”. Sečka je, opet rekla:”Da nemam strah od moje starije sestre zime, granje bi od ognja vrelo s jedne strane bilo, a ja bi’ ga s druge strane smrzla”- toliko u februaru može biti hladno.

Veruje se da će biti kišna i rodna godina, te da će roditi šljiva, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, a ako bude vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Narod još kaže:”Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope”. Svetog Trifuna slave i gostioničari.

Sveti Trifun je zaštitnik bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi, a bračni parovi bi trebalo zajedno da se pomole i orežu vinovu lozu za plodnost, zdravlje i svaki napredak porodice.