Pet zanimljivih činjenica o Danu zaljubljenih (FOTO)

 Pet zanimljivih činjenica o Danu zaljubljenih (FOTO)

1. Najpoznatija istorijska priča o Danu Zaljubljenih datira još iz vremena imperatora Klaudija Gotskog, koji je zabranio svojim vojnicima da se žene za vreme osvajačkih pohoda.
Biskup Valentino se usprotivio njegovoj naredbi i tajno je venčavao parove, da bi zbog toga bio zatočen i ubijen 14. februara kada i slavimo praznik ljubavi.

2. Kralj Henry VII je 1537. godine u Engleskoj proglasio praznik svetog Valentina, ali tek od druge polovine 20. veka započinje potrošačka manija i proslavljanje ovog datuma. S tim u vezi, više od 36 miliona bombonjera u obliku srca se proda svake godine, a Ukupan prihod od slatkiša prodatih u svetu tog dana premašuje iznos od 1 milijarde evra. Ruže su pogađate, najprodavanije cveće sa čak 50 miliona  prodatih cvetova ljubavi.

3. Da romantika nije umrla i da mašine i kompjuteri još nisu pobedili, dokazuje podatak da italijanski grad Verona, u kojem su živeli junaci Šekspirove drame “Romeo i Julija”, tog dana dobije više od 1000 “Valentinovih pisama”, adresiranih na Juliju.

4. Zanimljiv je podatak da su učitelji i vaspitači ti koji prime najviše čestitki, pa tek onda slede deca, majke, supruge, simpatije, ali i kućni ljubimci. Čak tri posto vlasnika daruje svoje mezimce,a dokazano je da svaki peti vlasnik radije provodi vreme sa svojom vernom životinjom, nego sa partnerom. Ovaj datum je ujedno i dan svih izgubljenih kućnih ljubimaca, te je ljubav sve prisutna u vazduhu.

5. Na Dan zaljubljenih, samo u Americi svake godine “padne” 220. 000 veridbi, što će pokolebati i najveće skeptike koji misle da je institucija braka prevaziđena.