Preminuo Bruno Ganc, jedan od najvećih glumaca nemačkog govornog područja

 Preminuo Bruno Ganc, jedan od najvećih glumaca nemačkog govornog područja

“Ganc nas je napustio rano jutros”, rekla je Frans presu njegov agent Patrisia Baumbauer potvrđući raniju vest u listu Frankfurter algemajne cajtung u kojoj se navodi da je slavni glumac preminuo od posledica raka.

Ganc, rođen u Cirihu, smatra se jednim od najvećih posleratnih glumaca nemačkog govornog područja.

Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je lik anđela Damijela u kultnom filmu “Nebo nad Berlinom” reditelja Vima Vendersa iz 1987. godine. Film je dobio Zlatnu palmu za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Gancova uloga Hitlera u filmu “Hitler, poslednji dani” iz 2004. godine ostavila je snažan utisak na publiku i to je jedan od prvih nemačkih filmova koji je posvećen nacističkom vodji.

Glumac je jednom prilikom rekao da mu je bilo teško da uđe u lik Hitlera i da je morao da “izgradi gvozdeni zid” oko svog uma kako bi distancirao od lika diktatora jer je govorio da van snimanja ne želi da “provodi dane s njim”.

Ganc, koji se u Nemačku preselio 60-ih godina, glumio je u pozorištu. Njegova najzapaženija uloga je Geteov Faust u predstavi Petera Štajna. Komad traje 13 sati.

Osvojio je posebno priznanje Iflandski prsten, koji se predaje glumcu koji se smatra najboljim pozorišnim i filmskim glumcem nemačkog govornog područja. On je bio nosilac i čuvar tog prstena od 1996.
Ganc je glumio je u filmova Vima Vendersa, Petera Handkea, Ridlija Skota, Frensisa Forda Kopole, a poslednja uloga mu je 2018. godine u filmu Larsa Von Trira “The House That Jack Built”.