Ulje moćne biljke u službi zdravlja: Magija za kožu i kosu, saveznik u borbi protiv opakih bolesti (FOTO)

 Ulje moćne biljke u službi zdravlja: Magija za kožu i kosu, saveznik u borbi protiv opakih bolesti (FOTO)

1. Potpomaže varenje

Kokosovo ulje u sebi sadrži veliku količinu masti koje potpomažu bolje funkcionisanje digestivnog trakta. Njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u slučaju zapaljenja i zaštiti organizma od gljivica, kao što je na primer kandida.

2. Sprečava pojavu hormonskih poremećaja

Unošenje nekvalitetne hrane u organizam, koje su bogate mastima mogu izazvati poremećaje hormona. U kokosovom ulju nalazi se veliki procenat masti koje su kompatibilne sa našim organizmom, i čuvaju nivo hormona na normali.

Foto: Pixabay

Kokosovo ulje je odlično za kuvanje. Ne razgrađuje se brzo kao što to čine ostala ulja, a dobrobiti koje donosi vašem organizmu ne gubi na visokim temperaturama. Ukoliko ne želite da hranu spremate sa ovim uljem, možete pojesti kašičicu ulja dnevno.

3. Bogato je zdravim mastima

Skoro 50 procenata kokosovog ulja čini laurična kiselina. Ova kiselina se nalazi u majčinom mleku, a njeni benefiti po organizam su neuporedivi sa bilo kojim drugim. Kokosovo ulje je pored majčinog mleka, najbolji izvor ove kiseline koja između ostalog jača imuni sistem.

4. Poboljšava apsorbciju važnih minerala u organizmu

Istraživanja su pokazala da konzumiranje kokosovog ulja poboljšava apsorbciju magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, te samim tim održava naše kosti i zube u odličnom stanju.

Pored ovih benefita za kokosovo ulje postoje tvrdnje da podjednako dobro utiče i na nivo insulina u krvi, kao i na funkcionisanje štitaste žlezde i nervnih ćelija ljudi koji boluju od Alchajmera.

Foto: Pixabay

5. Ubrzava proces zarastanja rana/smanjuje pojavu ožiljaka

S obzirom na visok nivo laurične kiseline, ako se koristi redovno kokosovo ulje može biti veoma koristno u uklanjanju ožiljaka, strija, a neka istraživanja su pokazala da pomaže i u rešavanju celulita.

Kokosovo ulje, pored ishrane možete koristiti na više načina:

 • kao losion za telo
 • skidač šminke – provereno skida i vodootporne maskare
 • prirodni antiperspirant zbog svojih antibakteriskih svojstava
 • tretman hiperpigmentacija i ožiljaka na koži
 • kremu sa niskim zaštitnim faktorom
 • balzam za ispucale usne, kolena, laktove
 • u kombinaciji sa sodom bikarbonom može biti odličan izbeljivač zuba
 • za stimulaciju rasta kose i noktiju
 • za sprečavanje statičkog elektriciteta na kosi dovoljna vam je količina kokosovog ulja veličine zrna graška, koju ćete utrljati na ruke pa potom na kosu
 • kao prirodnu masku za kosu – natopite je kokosovim uljem i prespavajte pa potom operite
 • kao prirodni sapun

Foto: Pixabay

Preporučena dnevna doza unosa ovog magičnog ulja je 30 do 40 grama, za osobe koje dnevno unose oko 2.000 kalorija u orgnizam.