Kultni filmovi koji nisu stekli veliku popularnost, a koje morate pogledati (VIDEO)

 Kultni filmovi koji nisu stekli veliku popularnost, a koje morate pogledati (VIDEO)

Često se radi o jeftinim, ali pionirskim poduhvatima. Fanovi ovakvih filmova znaju njihove dijaloge napamet i zajedno sa sličnim ljudima organizuju bioskopske večeri, druženja i konvencije posvećene kultnim filmovima. Ponekad to mogu biti i filmovi koji su se proslavili svojim lošim kvalitetom, ali su zahvaljujući nenamernom humoru stekli naklonost ljudi.

Pogledajte koje  kultne filmove bi trebalo da pogledate ako već niste:

Clueless (1995)

Clueless je film koji parodira filmove o srednjoškolcima, ali istovremeno i na efektan način koristi sve njihove trikove u zapletu. U glavnoj ulozi se nalazi Alicia Silverstone.

 

The Big Lebowski (1998)

Priča o blejaču nadimka „The Dude“ i dalje je najčudniji film u velikoj konkurenciji opusa braće Coen. Fanovi filma svake godine u Kentakiju organizuju Lebowski Fest.

 Clerks (1994)

Clerks prikazuje dan u životu jednog prodavca u radnji i njegovog najboljeg prijatelja. Dijalozi prepuni referenci na pop kulturu režisera i scenariste Kevina Smitha se i dalje citiraju.

 

 Eraserhead (1977)

Režiser David Lynch je majstor neobičnog i bizarnog u filmovima. Nadrealni horor Eraserhead je njegov prvenac, a zanimljivo je da ga je slavni Stanley Kubrick smatrao jednim od svojih omiljenih filmova.

 

The Rocky Horror Picture Show (1975)

The Rocky Horror Picture Show je filmska adaptacija istoimenog mjuzikla. Kultni status duguje činjenici da je inspirisao svoje fanove da tokom bioskopskog prikazivanja naprave prave male predstave, bilo odigravanjem scena iz filma uživo ili konstantnim humorističkim upadicama i glasnim komentarisanjem filma.

This Is Spinal Tap (1980)

This Is Spinal Tap je kvazi-dokumentarac o izmišljenoj grupi Spinal Tap koji parodira sve one razbarušene hevi metal i rok bendove iz ’70-ih i ’80-ih. To radi toliko dobro da su mnogi od njih tokom gledanja filma bili ubeđeni da se radi o pravoj grupi.

 Brazil (1985)

Jedan od najboljih antiutopijskih filmova svih vremena je delo Terryija Gilliama, poznatog kao člana komičarske grupe Monty Python. Glavna tema filma Brazil je preterana birokratizacija modernog društva.

 

Donnie Darko (2001)

Donnie Darko je film naučne fantastike koji i dalje inspiriše njegove fanove da smišljaju teorije o čemu se zapravo radi u filmu. Jake Gyllenhaal je u ovom filmu ostvario svoju prvu zapaženu ulogu.