Rešite se nesanice uz pomoć ovog prirodnog slatkiša koji sigurno imate kod kuće

 Rešite se nesanice uz pomoć ovog prirodnog slatkiša koji sigurno imate kod kuće

Za kvalitet sna, izrazito je važna pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost.

Međutim, nekada se i pored toga dešava da imamo problema da zaspimo. Umesto što ćete posegnuti za telefonom ili omiljenom serijom kako biste se uspavali, uputite se ka kuhinji – med je idealno rešenje protiv nesanice.
Jedna do dve kašike meda, sat vremena pre spavanja, pomoći će vam da brže zaspite i obezbediće vam kvalitetan san, a pored toga učiniće vaš organizam zdravijim.

Med smanjuje nivoe hormona stresa, kontroliše krvni pritisak i šećer, a ujedno i potpomaže oslobađanje melatonina, hormona koji se oslobađa tokom sna, a pomaže regeneraciju naših ćelija.

Redovan i kvalitetan san može u velikoj meri sprečiti rizik od pojave srčanih bolesti, kao i dijabetesa tipa dva. Pored toga, istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju minimum sedam sati dnevno imaju manje problema sa viškom kilograma. Insomnia može dovesti i do preuranjenih znakova starenja, jer nedovoljno sna u toku noći, utiče na rad ćelija i njihov životni vek. Kako je stanje ćelija organizma direktno odgovorno za nastanak raka, poboljšanjem sna, smanjujete rizik i od pojave ove opake bolesti.

Med možete uzeti u kombinaciji s čajem od nane, mlakom vodom, mlekom ili samostalno. Najvažnije je, da to bude najkasnije sat vremena pre spavanja.

Preporučeno vreme sna, koje je idealno za organizam je šest do 12 sati za odrasle, a za decu od deset do 14, u zavisnosti od uzrasta.