Iznenađenja na dodeli Oskara: Najbolji film “Zelena knjiga”, a evo ko je sve nagrađen

 Iznenađenja na dodeli Oskara: Najbolji film “Zelena knjiga”, a evo ko je sve nagrađen

“Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi”, istakli su producenti “Zelene knjige” Džim Berk, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjelonga.

Ostvarenje “Zelena knjiga” može se pohvaliti i najboljim originalnim scenarijom, za koji su odgovorni Nik Valjelonga, Brajan Kari i Piter Fareli, a Oskar za Zelenu knjigu podigao je Maharšala Ali za sporednog glumca.

Za najbolju glavnu glumicu proglašena je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu “Miljenici”.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Prošlogodišnji oskarovci za sporedne uloge Elison Dženi i Gari Oldman pročitali su sinoć na dodeli Oskara ime najboljeg glumca – Rami Malek za ulogu Fredija Merkjurija u “Boemskoj rapsodiji”.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Svojoj pozamašnoj kolekciji nagrada među kojima su Gremiji, Zlatni globus i Bafte, Lejdi Gaga je dodala i Oskara za najbolju pesmu u filmu “Zvezda je rođena”.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Ludvig Goranson dobio je prestižnu nagradu za najbolju muziku.

Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film Crni klanovac. Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – “Koža”.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Za najbolje vizuelne efekte pozlaćene statuete su dobili Pol Lambert, Ijan Hanter, Tristan Majls i Džej Di Švalm u ostvarenju “Prvi čovek na Mesecu”.

“Spajdermen: Novi svet” najbolji je dugometražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za “Bao”. Rajka Zetabči i Melisa Berton podigle su statuete za najbolji kratki dokumentarac – “Period. End of Sentence”.

Film “Boemska rapsodija” o životu Fredija Merkurija dobio je ukupno tri Oskara. Uz zvuke istoimene kultne pesme po svoje statuete za najbolju montažu zvuka na binu su se popeli Džon Varherst i Nina Hartstoun, kao i Pol Mezi, Tim Kavadžin i Džon Kasali za miks zvuka. Pored toga što je Rami Malek dobio Oskara za najboljeg glumca, “Boemska rapsodija” je na svoj konto dodala još jednog Oskara – dobitnik je Džon Otman za montažu filma.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Alfonso Kuaron je za svoj film “Roma” dobio Oskara za režiju, a prestižno priznanje uručio mu je zemljak Giljelmo Del Toro. Pored toga, meksički reditelj je za Romu podigao je Oskara za najbolji strani film, kao i za najbolju fotografiju.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Nije bilo lako pretvoriti Kristijana Bejla u američkog potpredsednika Dika Čejnija, i baš zbog toga su Greg Kenon, Kejt Bisko i Patrisija Dehejni dobili Oskara za šminku i frizure u ostvarenju “Čovek iz senke”. Sa nagradom za najbolji kostim kući ide Rut Karter za svoj rad na filmu “Crni Panter”, a za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u istom ostvarenju.

Foto: Printscreen/Youtube/ABC

Ruku pod ruku, britanska dama Helen Miren i „havajski bog“ Džejson Momoa uručili statuetu za najbolji dokumentarac tvorcima filma “Free Solo”, aP prvi Oskar prošle večeri otišao je u ruke Redžini King za sporednu žensku ulogu u ostvarenju Šapat ulice (If Beale Street Could Talk).