Prepoznatljiva širom sveta: Ova ruska pića morate probati

 Prepoznatljiva širom sveta: Ova ruska pića morate probati

1. Kvas

Ako vam zvuči zanimljiva zamisao da probate sok od hleba, onda obavezno probajte ruski kvas. To je najstarije piće u zemlji, a pravo je osveženje piti ga tokom leta. Pravi se od raženog hleba i vode. Takođe, može se praviti i sa dodacima biljaka i voća.

2. Kompot

Kada pitate Ruse koje piće je idealno uz rućak, svi će odgovoriti samo jedno – kompot. Ovo slatko piće pravi se od voća, a može se služiti i toplo i hladno.

3. Mors

Mors je hladno piće napravljeno od raznih bobica. Tekstura je slična kompotu, a najčešće se pravi od brusnice i borovnice.

4. Sbiten

Sve dok se nije pojavio čaj u Rusiji, najpopularnije toplo piće bilo je sbiten. U ovaj slatki napitak sa medom i začinima možete dodati đumbir, limun i nanu. Takođe, može se služiti i sa malo vina, pa se dobija ukus sličan kuvanom vinu.

5. Medovuka

Medovuka je najstarije alkoholno piće u Rusiji. Pravi se od meda, šećera i vode, ali odnos zavisi od vaše procene. Može se dodati borovnica, začinsko bilje ili neki od sokoba. Medovuka je i dan danas popularno piće širom Rusije.

6. Vzvar

Skoro zaboravljen vzvar je piće slično kompotu, koje se služi sa bobičastim vićem i uz malo vina. Ukus i tekstura podseććaju na puding, a ovo piće služilo se uglavnom uz večeru.

7. Čaj

Rusi vole čajeve. Najzastupljeniji su klasičan crni čaj sa limunom i zeleni čaj. Odličan je kada ste prehlađeni, a takođe ima i umirujuće dejstvo. Tvrdi se da je dobar za probleme sa varenjem i da olakšava tegobe izazvane prehladom i gripom. Travari tvrde da može da ublaži glavobolju i ‘otvori’ disajne puteve kod ljudi koji pate od astme.

8. Votka

Najčešća asocijacija na Rusiju je upravo votka. Služi se u malim čašama i za ovo piće vezane su razne priče. Veruje se da između ispijanja prve i druge čaše nije dozvoljeno uzimati ništa od hrane. Sam naziv potiče od ruske reči voda. Cenjena je kao veoma čist destilat pošto iole ozbiljniji proizvođači ponavljaju proces destilacije nekoliko puta. Zbog svog neutralnog ukusa izuzetno je popularna u spravljanju koktela. Iz tog razloga služi kao baza stotinama različitih koktela, a neki od njih su uvršteni u klasike.