Slavimo Simeona Mirotočivog, velikog vladaoca srpskog naroda, evo šta svaki pravoslavni vernik mora da zna!

 Slavimo Simeona Mirotočivog, velikog vladaoca srpskog naroda, evo šta svaki pravoslavni vernik mora da zna!

Stefan Nemanja je bio veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom kada je ona bila najmoćnija u srednjem veku.

Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa sinom Svetim Savom Srpskim, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog. Doba njegove vladavine predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi Srba.

Najpre je bio kršten u latinskoj crkvi, ali kasnije je postao član pravoslavne crkve. Kada je utvrdio državu i pravoslavnu veru u državi, po primeru svoga sina Save, zamonašio se u manastiru Studenici 1195. godine i dobio ime Simeon.

Sveti Simeon Mirotočivi se proslavlja kao i druge krsne slave, uz slavski kolač, koljivo i vino i osveštanje koje obavlja sveštenik. Ukoliko pada na mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne na posni – posna. Njegova žena Ana takođe se zamonašila, dobila ime Anastasija i povukla se u ženski manastir.

Posle dve godine inočestva u Studenici Simeon je otišao u Svetu Goru. Nastanio se najpre u manastiru Vatopedu, zajedno sa Savom. Otac i sin provodili su dane i noći u molitvi. Tu su sagradili šest paraklisa: Spasitelju, Besrebrenicima, svetom Georgiju, svetom Teodoru, Preteči i svetom Nikolaju.

Kupili su ruševine Hilandara i sagradili manastir, u kome je Simeon poživeo samo osam meseci pre nego što je skončao. Kad je bio na izdisaju, Sava ga je, po njegovoj želji, položio na prostu rogozinu. Sa očima ka ikoni Bogomatere i Spasitelja blaženi starac izustio je ove reči: “Vsjakoje dihanije da hvalit Gospoda.” Preselio se ka Gospodu 13. februara 1200. godine.

Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast.

Običaji na današnji dan

Ovo je i slava Patrijaršijske kapele. Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik.

Na današnji dan održavali su se panađuri, odnosno vašari, a taj običaj je danas ostao samo u Valjevskoj Mionici. Prema narodnim običajima trebalo bi da se pomolite Simeonu Mirotočivom za neustrašivost, zdravlje i snagu dece, a veruje se ako to učinite iskreno i od srca, Sveti Simeon će vam uslišiti molbe.