Naučnici tvrde: Ljudski mozak živi i nakon prestanka rada srca

 Naučnici tvrde: Ljudski mozak živi i nakon prestanka rada srca

U poslednjim trenucima života u ljudskom mozgu se javlja elektromagnetska aktivnost koju naučnici nazivaju “širenje depresije”, navedeno je u časopisu “Anali neurologije” /Annals of Neurology/.

Neurolozi su istraživali mozak umirućih pacijenata i posmatrali snažnu aktivnost koja se pojavljuje i prethodi konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Ovo otkriće sugeriše da je svest prisutna mnogo vremena nakon što telo umirućeg više ne daje znakove života, i da ta svesnost može da se zadržati čak i do pet minuta pre nego što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.

Tim neurologa neprekidno je nadgledao signale u mozgu devetoro umirućih ljudi.
Svaki pacijent, od jednog u Berlinu do jednog u Sinsinatiju, imao je fatalne povrede mozga i nisu ih oživljavali.

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, ljudske moždane ćelije, odnosno neuroni, mogu i dalje da funkcionišu.

Nakon što krv prestane da cirkuliše telom, širenje “depolarizacije” označava gubitak “arhivirane” elektrohemijske energije u moždanim ćelijama i nastupaju štetni procesi koji verovatno vode do smrti, navode naučnici.

Ljudske ćelije umiru tek kad krv prestane da teče kroz vene jer tako mozak ostaje bez kiseonika.

Naučnici navode da nikada nisu imali metod kojim bi dijagnostikovali tačan trenutak umiranja mozga i da nemaju način da utvrde sa sigurnošću kada se tačno gubi sposobnost svesnosti.

Ova dijagnostička istraživanja biće korisna u budućnosti jer bi mogla pomoći kod prestanka rada srca ili moždanog udara za vraćanje krvotoka u funkciju.