Ruski pogled: Kakva su to braća Srbi?

 Ruski pogled:  Kakva su to braća Srbi?

Shutterstock

Rusi vole Srbe, između ostalog, zato što su pravoslavci, i zato što su upravo Rusi Srbima pomogli da se oslobode turskog jarma krajem 19. veka, ali i zbog sportskih uspeha brojnih fudbalera, košarkaša, odbojkaša i tenisera sa Balkana (iako neki od njih uopšte nisu Srbi, ali to nije važno). Zaista je istina da smo braća zauvek.

Mnogi u Rusiji sve ljude iz bivše Jugoslavije po staroj navici nazivaju „Jugoslovenima“. To je ostatak sovjetske prošlosti, kada su Jugosloveni dolazili u SSSR da studiraju ili rade, i kada niko nije pravio posebnu razliku između Hrvata, Srba i Slovenaca.

Dakle, kakva su ta braća Srbi?

Često se čini da Srbi neguju neku vrstu kulta hrane. Ako u gostima ne pojedete sve, domaćin će se uvrediti. Zato se naoružajte strpljenjem i nemojte odmah navaliti na raznovrsno predjelo.

Svaki Rus koji dođe u Srbiju najpre se začudi srpskom gostoprimstvu. Svakom gostu će, čak i pri zvaničnim susretima, odmah ponuditi da popije vodu, kafu ili sok. Ne vredi odbijati, čak ni iz učtivosti: domaćinima je zadovoljstvo da posluže goste pa ih odbijanjem ne treba uvrediti.

Srbi će vam uvek stisnuti ruku pri susretu. Ne rukuju se samo muškarci, već i žene, što u Rusiji nije uobičajeno. Ruske žene se najčešće samo usmeno pozdravljaju. U Srbiji uvek treba pružiti ruku i osobi ženskog pola. Po našem mišljenju, ovaj gest kao da briše granice i svaki dalji kontakt čini lakšim i srdačnijim.
Većina Srba više voli kafu nego čaj. Piju mnogo kafe! Međutim, u Srbiji se na to brzo naviknete: i posle pete šoljice u toku dana retko kad boli glava. Ako ste došli u goste na ručak, nemojte se začuditi kada vam i pre i posle ručka ponude da popijete kafu. To je sasvim normalno i uobičajeno.

Srbi jedu kaloričnu hranu koja brzo zasiti. U njihovoj kuhinji je mnogo jela od mesa i puno raznih peciva. Mladi Srbi posle noćnog izlaska u diskoteku najviše vole da nešto na brzinu „pregrizu“ u nekoj od pekara koje rade non-stop, a ima ih skoro na svakom ćošku. Pa ipak, na ulicama nećete videti mnogo gojaznih ljudi. Takav je taj čarobni balkanski genotip. Možda je stvar i u tome što su Srbi prava sportska nacija. Jedan od najboljih dokaza za to je Beogradski maraton na kome se okupi najmanje pola grada!

Ako ste došli u goste na ručak, nemojte se začuditi kada vam i pre i posle ručka ponude da popijete kafu. To je sasvim normalno i uobičajeno.

Često se čini da Srbi neguju neku vrstu kulta hrane. Ako u gostima ne pojedete sve, domaćin će se uvrediti. Zato se naoružajte strpljenjem i nemojte odmah navaliti na raznovrsno predjelo, jer vas još očekuje nekoliko glavnih jela. Zatim, naravno, sledi desert, a to je često domaća torta.
Srbi vole da pričaju o politici. Ima mnogo anegdota o tome da su taksisti najbolji lokalni politikolozi. Treba reći i to da priče o politici idu, što bi Srbi rekli, „od Kulina bana“. Na kraju se, po pravilu, sve svodi na isto: sada je sve veoma loše, ali „biće bolje“. Mnogi obični ljudi su politički angažovani. Na zidovima se mogu videti grafiti poput „Kosovo je Srbija“. Na mnogim mestima su izlepljeni plakati koji nešto podržavaju ili kritikuju.

U slobodno vreme Srbi rado posećuju kafiće ili diskoteke. Ekonomska situacija u zemlji nije baš najbolja, ali se novac za provod uvek nađe. Verovatno zato što cene u Srbiji nisu previsoke.

Srbi se ponose time što su Srbi. Ponose se svojom istorijom i svojim precima, počev od svetog Save, osnivača autokefalne srpske crkve, i cara Stefana Dušana za vreme čije vladavine je Srbija dostigla vrhunac svoje srednjovekovne moći. Ponose se i svojim savremenicima, recimo, velikim pronalazačem Nikolom Teslom ili poznatim teniserom Novakom Đokovićem.
Srbi će vam uvek stisnuti ruku pri susretu. Ne rukuju se samo muškarci, već i žene, što u Rusiji nije uobičajeno. Ruske žene se najčešće samo usmeno pozdravljaju. U Srbiji uvek treba pružiti ruku i osobi ženskog pola.

Mnogi Srbi odlaze da žive i rade u inostranstvu, ali čeznu za otadžbinom. Nostalgični su, pa je zato za njih sve što je srpsko uvek najbolje. Bez obzira gde trenutno žive: u Rusiji, u Australiji ili u Kanadi, čuvaju svoju nacionalnu i versku tradiciju.

Srbima je još svojstvena izuzetna ljubav prema deci, i tu ne mislimo samo na žene, nego pre svega na muškarce. Sasvim je uobičajeno videti krupne, snažne ljudine kako se nežno igraju sa svojim mališanima. To je zaista divan prizor.

Takva su naša braća Srbi: otvoreni, impulsivni, borbeni, iskreni, čuvaju svoju tradiciju i kulturu. Možda ćete vi o njima steći drugačiji utisak. To je sasvim normalno jer svaki čovek ima svoju sopstvenu predstavu o nekom narodu. Naša predstava o Srbima je upravo ovakva, a bili smo na Balkanu i u Srbiji nekoliko desetina puta. Nadamo se da vas ni Srbi ni Srbija neće razočarati, jer je to jedna od malobrojnih zemalja na svetu u kojoj se uvek iskreno obraduju gostima iz Rusije.