Žuta su bolja od belih i još šest zabluda o jajima koje niste znali

 Žuta su bolja od belih i još šest zabluda o jajima koje niste znali

Ako imate visok holesterol, ne treba da jedete jaja

Dugo su jaja bila ozloglašena u pogledu namirnica koje negativno utiču na problem sa holesterolom, i to prvenstveno zbog nutritivne vrednosti žumanca, koje jeste bogato mastima i sadrži holesterol. Ipak, ono što nije isticano jeste da su u pitanju dobre masti i dobar holesterol – a dobar holesterol nam je i te kako potreban jer on zapravo snižava loš holesterol u krvi. Svakako, to ne znači da treba da jedete jaja u neograničenim količinama, ali jedno jaje dnevno u ishrani je i te kako preporučljivo.

Foto: Pixabay

Ne treba da jedete žumanca ako želite da smršate

Sigurno znate da se pojedini pridržavaju pravila da tokom dijete jedu samo belanca, a ne i žumance, jer je žumance kalorično. Sasvim pogrešno, s obzirom na to da se većina hranljivih sastojaka nalazi upravo u žumancetu – vitamin D koji pomaže apsorpciju kalcijuma, i koji inače nije tako čest u namirnicama, proteine, kao i holin koji je zaslužan za regulaciju funkcija jetre.

Takođe, oko kalorija koje žumance sadrži nikako ne treba da se brinete, jer se od njega se sigurno nećete ugojiti, naročito ako na primer jedete bareno jaje. Štaviše, dokazano je da će jedno jaje za doručak uticati na to da kasnije tokom dana unosite manje kalorija.

Foto: Pixabay

Žuta jaja su bolja od belih

Mnogi smatraju da nutritivna vrednost jaja zavisi i od boje ljuspe. Pogrešno – i braon i belo jaje sadrže 6g proteina, 5 g masti, 180 mg holesterola. Ono što ključno utiče na kvalitet jaja su drugi faktori – koliko je koka nosilja vremena provela na suncu, pa jaja onih koje jesu sadrže čak 3 do 4 puta više vitamina D.

Boja žumanca određuje kvalitet jajeta

Boja žumanca će zavisiti od toga šta koka jede – neke trave će uticati da ta boja bude gotovo narandžasta, kao i to koliko jaje sadrži karetenoida. Ipak, to i dalje ne znači da je jaje sa bleđim žumancem nekvalitetno odnosno lošijeg kvaliteta. U principu, kao što smo rekli, to bitno zavisi od toga da li koka slobodno šeta na suncu, ili je u kavezu, jer to bitno određuje prisustvo vitamina D, kao ključnog nutrijenta.

Foto: Pixabay

Trudnice ne treba da jedu jaja

U pitanju je zabluda da će deca mama koje jedu jaja patiti od alergije po rođenju. Štaviše, jaja su u ishrani trudnica poželjna – bogata proteinima, mineralima, amino kiselinama. Jedino je preporuka za trudnice da ne jedu rovito ili sirovo jaje.

Deca mlađa od godinu dana ne treba da jedu jaja

Oko dva odsto dece su alergična na jaja, što svakako nije značajan procenat da bi se kod sve dece jaja isključila iz ishrane u prvoj ghodini života. Naime, svakako ne treba da ih dajete svojim mezimcima pre 7. meseci, i svakako krećete sa minimalnim količinama, kao što je 2 kafene kašike dnevno. Ako vaše dete naredna 4 dana nema nikakvu reakciju, onda ne treba da brinete da će biti alergično na jaja.

Foto: Pixabay

Mesta za jaja u frižideru

Često se polemiše da li jaja treba držati u vratima frižidera, gde je i predviđeno ili ne. Nije neka posebna greška ni ako ih tu držite, ali isto tako je bolje ukoliko ih ipak držite na dnu samog frižidera, jer je tu najkonstantnija temperatura, što se za čuvanje jaja preporučuje, za razliku od vrata frižidera, gde ta temperatura stalno varira.