Arheolozi otkrili pećinu i netaknute posude stare više od 1.000 godina (FOTO)

 Arheolozi otkrili pećinu i netaknute posude stare više od 1.000 godina (FOTO)

Kako su naveli, posude datiraju iz perioda oko 1.000. godine i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu, prenosi AP.

Arheolog Giljermo de Anda rekao je da je istraživanje pećine počelo prošle godine, nakon što su im lokalni stanovnici rekli za nju, a ispostavilo se i da su oni za nju znali već 50 godina, ali su o tome ćutali, najverovatnije da bi je zaštitili.

https://twitter.com/techieappy/status/1103041160862449664

Oko 155 keramičkih posuda i gorionika imali su sliku boga kiše Tlaloka, koji je poštovan u centralnom Meksiku.

Navodi se da su Maje imale svog boga kiše Čaka, kao i da su verovatno prihvatili boga Tlaloka pre hispanskih naroda. De Anda je istakao da su drevne Maje morale da puze kroz izuzetno uzanu pećinu kako bi položili prinose u višim odajama pećine, kao i da su te ponude verovatno bile prinošene bogu da izazove kišu.

https://twitter.com/kristinromey/status/1102943556937883650

Da bi ušli u pećinu istraživači su morali da puze, budući da je ulaz visok svega 40 centimetara.

Pećina nazvana Balamku nalazi se oko 2,75 kilometara istočno od glavne piramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo (Dvorac). Prema rečima De Ande, on i njegov tim istražuju Čičen Icu kako bi utvrdili rute i mesta podzemnog sistema za vodu, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezerca.