Lekovita biljka pomaće pri mršavljenju, leči upalu pluća i odlična kao kupka

 Lekovita biljka pomaće pri mršavljenju, leči upalu pluća i odlična kao kupka

Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznapredovala. Može se koristiti beli ili crni slez, a upotrebljavaju se u narodnoj medicini, gde se koriste cvetovi i listovi, specifično osušeni. Najčešće se koriste u vidu čaja.

Koren

Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Inače, čaj od bijelog sljeza ubrzava metabolizam i zato je koristan za one koji žele da smršaju. Dobar je i za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želucu. U organizmu se ponaša kao antioksidans pa je odličan za podizanje imuniteta.

Čaj i sirup od belog sljeza preporučuju se kod upala debelog creva. Deluju tako da smiruju nadražaje i na taj način uspevaju da obuzdaju dijareju ili povraćanje.

Beli slez primjenjuje se i u kozmetici, jer se neretko koristi u kremama za hidrataciju kože. Suvoj koži daje mekoću i sjaj, a istovremeno može da otkloni i bakteriju koja izaziva akne. Kreme sa belim slezom pomažu kod čireva na koži i proširenih vena.

Slez kao hrana

U osušenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranjivih materija: kako sadrži oko 75 odsto ugljenih hidrata, važan je izvor skroba i šećera u slučaju nestašica pa, ako je potrebno, može poslužiti za pripremanje hrane. Koren belog sleza slatkast je i sunđerast te se u prošlosti koristio kao povrće. U današnje se vreme od sleza proizvode kolačići, često preprženi ili preliveni vrućom čokoladom, ali po ukusu malo podsećaju na koren biljke.

Pripremanje čaja

Jednu punu malu kašiku sleza ostaviti u četvrtini litre vode da prenoći. Ujutru malo zagrejati i tako pripremljen čaj piti.

Kupka za ruke i noge

Pregršt crnog sleza držati u pet litara hladne vode tokom noći. Sutradan ugrejati kupku do temperature koju ruke i noge mogu da podnesu i držati ih u kupki 20 minuta.

Obloge

Biljni ostaci (talog) od pripremanja čaja se malo ugreju u nešto vode i pomešaju sa ječmenim brašnom u kašu. Ovakav melem se stavlja na pamučnu tkaninu i još dok je topao koristi se kao oblog.