Uštedite novac bez velikih odricanja uz ovih šest jednostavnih metoda

 Uštedite novac bez velikih odricanja uz ovih šest jednostavnih metoda

1. Metoda 20/80

Svoja primanja podelite u dva dela, 20 odsto koje ćete odmah odvojiti za štednju i 80 odsto koje možete potrošiti kako god želite. Ako vam je 20 odsto previše, jednostavno počnite s 10 ili barem pet, koje ćete odvojiti jer će vam to pomoći da razvijete naviku štednje i sačuvate bar deo novca, piše Brightside.

2. Metoda 60/10/10/10/10

Ovo zahteva malo više organizacije, ali i dalje je jednostavno. Za osnovne troškove možete koristiti 60 odsto sredstava (hrana, režije, prevoz), a preostalih 40 podelite ovako: 10 odsto za štednju, 10 odsto za dugotrajnu kupovinu (otplata automobila, rata kredita), 10 odsto za iznenadne troškove (popravka auta, poklon za goste) i 10 odsto za zabavu.

3. Metoda 10%

Ovde samo treba 10 odsto svojih prihoda odvojiti za štednju. Ovako mali postotak neće mnogo uticati na vaš uobičajeni budžet i kvalitet svakodnevnog života, ali će se malo-pomalo skupiti novca u štednji.

Ako primetite da vam nije teško da odvajate 10 odsto, pokušajte s malo većim postotkom od 15 ili 20.

Foto: Shutterstock

4. “Prepolovi” metoda

Svoje prihode podelite na dve polovine. Jednu zadržite za uobičajene troškove, ostatak stavite u banku. Kad vam ponestane novca, iz banke podignite polovinu sačuvanog iznosa. Svaki put kad podižete novac, uzmite samo polovinu onoga što vam je ostalo na računu.

5. Metoda četiri koverte

Prvo izdvojite 10-20% za štednju i novac za svoje redovne troškove (stanarinu, režije). Ostatak podelite u četiri koverte iz kojih ćete trošiti četiri sedmice u mesecu. Možete ih potrošiti kako želite, ali ne smete “pozajmljivati” iz druge koverte.

6. Bakina metoda

Izdvojite novac za sve bitne troškove (stanarina, režije, hrana) u posebne koverte i na koverti zapišite za što je namenjeno. Za svaki trošak koristite novac koji je namenjen za tu kategoriju troškova. Ako vam nestane novca u nekoj bitnoj koverti (poput one za hranu), možete se poslužiti novcem iz neke manje važne koverte, ali od tada morate pripaziti na taj trošak. Preostali novac možete potrošiti na šta želite.