Danas je Teodorova subota: Jednu stvar obavezno morate uraditi za zdravlje

 Danas je Teodorova subota: Jednu stvar obavezno morate uraditi za zdravlje

Teodorova ili Todorova subota je prva subota Vaskršnjeg posta, pa prema tome pokretan praznik koji spada uz Vaskršnji ciklus praznovanja. Dan je posvećen sv. velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva slavi 17. februara, a u Teodorovu subotu uspomenu na njegovo javljanje Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.

Kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu pokropi žrtvenom idolskom krvlju, kako bi se Hrišćani oskvrnuli (oskrnavili), sv. Teodor se javio gradskom Episkopu Evdoksiju rekavši mu da narodu naredi da jede kuvanu (varenu) pšenicu.

U spomen na ovaj događaj, posle liturgije peva se molebni Kanon Sv. velikomučeniku Teodoru, koji je napisao prepodobni Jovan Damaskin. Na ovaj dan je običaj je da se vernici, koji su celu nedelju postili, pričešćuju. Nekada su se na ovaj dan pričešćivali i đaci.

Za Svetog Teodora veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan.

U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Običaj je da se ode u obližnji manastir s bolesnima, da se upali sveća i moli Svetom Teodoru za zdravlje.

Todorova subota u Popovom polju zove se Todorica. Sela u Gornjoj Pčinji Svetog Teodora slave kao zaštitnika goveda. Kuvaju kukuruz koji uveče nose volovima i sračima da se počaste.

Ovog dana u selima istočne Srbije priprema se žito, odnosno, koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice.

Trke konja se organizuju u Šumadiji, koje su popularne među mlađima. Ovaj dan su u selima Timočke krajine proglasili za Konjski – Veliki dan, pa ne prežu konje već ih samo jašu.

Na Todoricu po prvi put izlaze zmije nakon zimskog mirovanja. Na Kosovu misle da je nekada sveti Teodor upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su zmije počele da ujedaju ljude, on se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.

Teodorova subota spada u one praznike koji slave početak letnjeg perioda, pa se tako u selima oko Prokuplja može čuti da je to dan kada Sveti Teodor uzjaše konja i ode da dovede leto.

U selima leskovačkog Pomoravlja kažu da na dan Todorice Kraljević Marko jaše svog Šarca na moru. Teodorova subota je dan kada su mehandžije i kafedžije u požarevačkom kraju držale svoj esnafski pir.