Poranila sezona krpelja: Evo kako da se zaštitite i sprečite infekciju ako dođe do ujeda

 Poranila sezona krpelja: Evo kako da se zaštitite i sprečite infekciju ako dođe do ujeda

Zato je potreban povećan oprez za vreme boravka u prirodi i mere prevencije pre svega košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima.

Treba smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica. Na otkrivene delove kože, trebalo bi naneti i neki od repelenata protiv insekata. Poželjno je i da garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati.

Foto: Shutterstock

Ako sa sobom vodite i ljubimca, obavezno ponesite ampulice, tablete i ogrlice za životinje i nakon šetnje obvezno ih treba pregledati.

Kako sprečiti infekciju kada dođe do ujeda

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Krpelja treba skinuti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i drugo. Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici krpeljskog encefalitisa.

Foto: Shutterstock

Kako se odstranjuje krpelj iz kože

Najsigurnije je to učiniti u zdravstvenoj ustanovi. Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru.