Nestaje više od 500 reka u Srbiji a s njima i brojne životinjske i biljne vrste

 Nestaje više od 500 reka u Srbiji a s njima i brojne životinjske i biljne vrste

U planu je izgradnja nekoliko stotina mini hidroelektrana, koje bi uništile čitave ekosisteme i ugrozile brojne životinjske i biljne vrste, a uz to nisu previše ni korisne, piše Original magazin.

Kako je to u svojim objavama na Tviteru objasnio Uroš Nedeljković, advokat i pasionirani ljubitelj prirode, šteta prouzrokovana izgradnjom MHE meriće se sa prirodnom katastrofom, a korist će biti minimalna.

“U Srbiji se planira uništavanje više od 500 reka, a mnoge su već uništene zauvek. Kada se reka uništi ona više ne postoji, kao ni biljni i životinjski svet u tome. Ta reka više ne postoji niti se može obnoviti. Većina reka se nalazi u zaštićenim područjima a upitna je zakonitost njihove izgradnje. Sve one lepe slike Srbije što gledate na slikama – neće postojati, a mnoge ne postoje više. Ono što je naše pretke održavalo u životu i pomagalo im da prežive biće uništeno, nama služiti svakako neće. Pojeli smo sami sebe. Ovo nije stvar ekologije, niti je stvar politike, ovo nije teorija zavere – ovo je stvar života”, piše on na početku i nastavlja:

“Srbija će uništenjem 500 reka dobiti 2,5 odsto struje. Gubici na mreži su oko 10 odsto, tako da se samo saniranjem elektromreže može dobiti mnogo više od ovoga. Takođe, upotrebom led sijalica, stavljanjem izolacije na zgrade i slično, ušteda i korist je višestruko veća od ovoga.”

Uroš je objasnio šta je najgore u svemu ovome i koje su razmere katastrofe.

“Najgore je što se reka stavi u cev i tako se kilometrima kroz zemlju sprovodi do kvazi elektrane. Kroz to prolaze ribe iz najčistijih reka, rakovi i sve što živi u čistim vodama i ne ode nigde. Dakle, apsolutna smrt.”

On odbacuje i kontraargument da su neke reke prljave, te da je zbog toga neophodno izgraditi MHE.

“Umesto da se reka očisti da bude tu za sve nas i naše buduće, biće uništena”, zaključio je Nedeljković.