Radila je kod privatnika 18 godina, a onda je rešila da promeni život iz korena

 Radila je kod privatnika 18 godina, a onda je rešila da promeni život iz korena

S mužem Zoranom i svekrvom Milosavom u sezoni preradi više desetina tona voća i povrća i za tržište pripreme više od 2.000 tegli i flaša zimnice, slatkih voćnih sokova i sirupa, nekoliko vrsta domaćih rakija.

Osamnaest godina staža upisanih u radnoj knjižici Danijeli su, iz sadašnje perspektive “izgubljene godine”. Kod svoje kuće radi i zarađuje mnogo više. Kako ističe, sama određuje koliko će raditi, kada će da napravi kafe pauzu ili se u dvorištu poigrati sa unucima.

“Kajem se što ranije nisam napustila posao kod privatnika. Oslobodila sam se psihičke napetosti, šefovih pitanja i potpitanja. Sa svekrvom i suprugom se lako dogovorim oko svega. Radim mnogo više, od kako svane do mraka, ali mi ništa nije teško kad znam da radim za sebe i svoju porodicu”, kaže Danijela.

Ne plaši se nikakvog posla, posebno na poljoprivrednom imanju, jer je kao dete, pre nego što se u dvadesetoj godini udala za Zorana, od svojih roditelja naučila da radi sve što se radi u “seljačkoj kući” – od setve i sadnje povrća do pripremanja zimnice. Gazdinstvo nije veliko, ali posla ima tokom cele godine, a najviše u leto i jesen kada se prerađuju zreli plodovi voća i povrća.

“Na okućnici površine nešto više od pola hektara zasadili smo više od 300 sadnica raznog voća. Radovi počinju od februara kada se orezuju, podižu i okopavaju maline, pa onda redom do kasne jeseni i zime kada pečemo rakiju od dunja i kivija. Osim našeg voća, kupujemo velike količine kao i povrće koje prerađujemo po starim recepturama i bez hemijskih dodataka”, kaže Danijela.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ajvar, džemovi, slatka, sirupi od višnje, maline, koprive, zove, dvadesetak vrsta rakija – samo su neki od proizvoda koji, upakovani u originalnu i prepoznatljivu ambalažu lako pronalaze kupca. U asortimanu je prošle jeseni bilo više od 80 slanih i slatkih proizvoda.

“U leto i jesen praktično radimo bez odmora. Samo za ajvar ispečemo tonu i po paprike. Veliki posao delimično olakšavaju mašine, poput one za vađenje koštica, ali opet mora sve kroz ruke da prođe. Često u toku dana radim nekoliko poslova – malo pečem i ljuštim paprike, posle promešam kominu od kruške, zatim filtriram rakiju.”

Iako svakog dana u godini radi od jutra do mraka, nikada se ne umori. Najlepše trenutke odmora provodi sa unucima koji često dolaze u goste, a “klasičan” odmor od nekoliko dana godinama zbog posla ne može da priušti.

Ne žali zbog toga jer i putovanje po gradovima širom Srbije i regiona na sajmove i turisitičke priredbe gde prodaje svoje proizvode, ona pretvori u odmor ili mini-vikend, kad “napuni baterije” za nove obaveze na gazdinstvu.