Hteo da se ubije da ne naudi porodici: Dečak teško oboleo nakon što ga je ogrebala mačka

 Hteo da se ubije da ne naudi porodici: Dečak teško oboleo nakon što ga je ogrebala mačka

Doktori su, inače zdravom dečaku koji je imao samoubilačke misli i plašio se da će ga njegova mačka ubiti, dijagnostikovali šizofreniju.

Kako mu je bolest napredovala, tako je sve više halucinirao, imao sve više iracionalnih strahova i izlive besa. Na kraju je njegova majka dala otkaz kako bi mogla da se brine o njemu.

Dečak nije reagovao na uobičajene tretmane. Doktor je na njegovoj koži prepoznao tragove koji su povezani s ‘bolestima mačjeg ogreba’, uzrokovanima bakterijom Bartonella henselae koja se nalazi u ustima i kandžama mačaka.

Pacijent je pozitivno testiran na infekciju, a nakon niza antibiotika potpuno se oporavio, otkrili su lekari u Severnoj Karolini.

Bartonella infekcija ako se ne leči može imati grozne posledice. Infekcija uzrokuje niz bolesti, od visoke temperature pa do slabosti i umora, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrtonosnog oticanja mozga i infekcija srca.

Ovo je redak slučaj zanimljiv iz više razloga.

“Osim što sugeriše da sama infekcija može doprineti šizofreniji, postavlja se pitanje koliko često infekcija može biti povezana s psihijatrijskim poremećajima” napisao je glavni autor izveštaja o ovom slučaju.

Talentovani dečak, imao je brojne kućne ljubimce, iznenada je u novembru 2015. razvio simptome poput osećaja preplavljenosti, zbunjenosti, depresije i uznemirenosti. Dečak je takođe rekao da želi da se ubije kako ne bi naudio svojoj porodici.

Foto: Shutterstock

Primljen je na hitnu psihijatrijsku hospitalizaciju i otpušten posle nedelju dana. Ubrzo se stanje pogoršalo da uopšte nije mogao normalno da funkcioniše i prestao je da ide u školu.

“Osim halucinacija da ga progone ljubimci, razvio je slušne, vizualne i taktilne halucinacije i u jednom trenu počeo počeo da odbija da izlazi iz kuće”, piše u izveštaju.

Kod kuće je razvio prekomerni umor, svakodnevno je imao strašne glavobolje, bolove u grudima, nije mogao da diše, sve simptome koji se inače povezuju s teskobom, i imao je stalni poriv na mokrenje.

Nakon niza neuspešnih tretmana, medicinski tim je ostao zbunjen dečakovim stanjem. Uz to, nakon što su mu ukinuti razni tretmani, simptomi povlačenja droga su bili tako teški da je dobio anoreksiju, imao strašne migrene i povraćao je, što je na kraju rezultiralo ponovnom hospitalizacijom, a u bolnicu je došao sa samo 20,5 kilograma.

U leto 2016. bio je u psihijatrijskoj bolnici 11 sedmica u kojoj je sproveden opsežni pregled. Iako mu se stanje nije popravilo, vratio se kući i tada su mu roditelji zapazili tragove oko pazuha i na butinama, oko deset meseci nakon što su počeli inicijalni simptomi.

Početkom 2017. doktor je napokon povezao sve simptome, a krvni testovi su otkrili da dečak zapravo ima infekciju koju prenose mačke. Do kraja godine, nakon što je propustio dve godine školovanja, dečak se oporavio.

Bartonella se do nedavno smatrala kratkotrajnom infekcijom. Stručnjaci upozoravaju da ugrizi i ogrebotine mačaka koji se na vreme ne leče mogu imati dugoročno negativne posledice na zdravlje i čak uzrokovati i invaliditet.

Postoji barem 30 različitih poznatih vrsta Bartonella, a dosad je potvrđeno da čak 13 vrsta može inficirati i čoveka. Zvanični podaci pokazuju da oko 12.000 Amerikanaca svake godine dobije bolest mačjeg ogreba.