Krasiće vam baštu do novembra: Cvet kom ne treba specijalna nega, dobro ga je saditi uz krompir

 Krasiće vam baštu do novembra: Cvet kom ne treba specijalna nega, dobro ga je saditi uz krompir

Somotski cvet toplih boja potiče iz Meksika, a od juna do novembra, sitne glavice kadife u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama krasiće vašu baštu.

Foto: Shutterstock

Ovaj cvet može da posluži u svrhe narodne medicine. Naime, čaj od kadife će poslužiti kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma na materici.

Postoje niske i visoke kadife. Visoke se gaje u cvećarstvu za pravljenje buketa, a niske za uređivanje balkona i bašta. Kadifa uspeva na skoro svakom zemljištu. Zahteva sunce, i ako je redovno zalivate ona će oformiti žbunić visine od 20 do 70 centimetara.

Kadife znaju same da se osemene, pa ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će same iznići kada stigne proleće.

Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva specijalnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i da redovno skidate prezale cvetove kako bi biljka napredovala.

 

Foto: Shutterstock

Jedini neprijatelj ovog cveća je puž koji će je pojesti dok je u fazi razvoja. Stoga vodite računa da ovo cveće zaštiti od ovih napasnika.

Kadifa je prirodni insekticid i pošto od nje beži krompirova i kukuruzna zlatica, ovaj cvet se sadi uz krompir ili kukuruz. Zbog tog svojstva, kadifa se u narodu zove i smrdljivac.