Reaguj na vreme, da ne bude kasno: Simptomi šest najčešćih oboljenja i kako ih prepoznati

 Reaguj na vreme, da ne bude kasno: Simptomi šest najčešćih oboljenja i kako ih prepoznati

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda artritis, karcinom dojke, demencija, dijabetes, osteroporoza, karcinom prostate smatraju se za najčešća oboljenja među građanima Srbije. Evo kako da prepoznate simptome ovih bolesti, i u kojim slučajevima je važno da se javite izabranom lekaru.

ARTRITIS

je zapaljensko-degenerativno oboljenje zglobova. Stariji, a i sve češće i mlađi suočavaju se sa artritisom. Ukoliko se osećate umorno i imate opšti utisak pogoršanog zdravlja, kao i postojanje jutarnje ukočenosti koja može trajati od par minuta do nekoliko časova, pomislite da je možda to znak početka artritisa. Ukočenost može uzrokovati deformaciju i nestabilnost tetiva i ligamenata u okruženju zahvaćenog zgloba koji je pod upalnim procesom. Pokreti mogu postati bolni i ograničeni, a čak može doći i do pojave groznice i drhtavice.

Neohodno je obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnoze i eventualnog lečenja.

FOTO: Shutterstock

KARCINOM DOJKE

Karcinom dojke poslednjih decenija je u velikom porastu svuda u svetu, pa i u Srbiji. Od karcinoma dojke u Srbiji umre 1.600 žena godišnje, što čini oko 18 odsto smrtnosti od malignih bolesti. Iako je najčešće prisutan kod žena, može se javiti i kod muškaraca. Ukoliko se prepozna u ranoj fazi može se blagovremeno intervenisati odgovarajućom terapijom i sprečiti dalje širenje. Terapija je hirurška i može biti udružena sa radioterapijom, hemoterapijom, a ponekad i sa biološkim i hormonskim tretmanima. Početni znaci karcinoma dojke su zadebljanje u tkivu dojke. Vrlo verovatno da takva zadebljanja ne moraju biti karcinomi, ali treba se obratiti obavezno lekaru. Ostali upozoravajući simptomi su:

– Bol oko dojke

– Promena oblika ili veličine jedne ili obe dojke

– Izmenjena kože dojke

– Uvučena bradavica (iscedak iz bradavice)

– Svrab oko i na bradavici

– Zadebljali limfni čvorovi u pazušnoj jami

DEMENCIJA

Demencija predstavlja brojna moždana oštećenja koje utiču na smanjivanje moždane funkcije. Demencija je često progresivna i ozbiljna. Sve je veći broj starijih ljudi koji žive sa demencijom vezanom za starenje. Trenutno ne postoji lek koji može izlečiti od demencije. Važno je uočiti rane simptome ovog stanja. Nemogućnost obavljanja rutinskih dnevnih zadataka, otežano izvršavanje plaćanja računa, dnevne kupovine, teškoće u pronalaženju odgovarajućih reči u razgovoru, sve su to simptomi koji mogu biti rani alarm za nastalu ili nastajuću demenciju.

FOTO: Pixabay

Nesnalaženje u vremenu i prostoru, neobjašnjive promene raspoloženja. Specifični znaci Alchajmerove bolesti uključuju nesnalaženje obolele osobe u nepoznatom okruženju, poteškoće sa pamćenjem, zaboravljanje imenama, lica ili događaja koji su se nedavno desili i često ponavljanje istih pitanja. Ostali simptomi su vezani za smanjenje mogućnosti obavljanja jednostavnih radnji, posebno onih koji podrazumevaju planiranje i organizaciju, kao i to da oboleli postaju anksiozni i uznemireni.

I začin i lek: Melem za disajne organe i varenje

Ranim prepoznavanjem simptoma, oboleli će se dovesti u bezbednije okruženje i organizaciju života prema postojećim mogućnostima.

FOTO: Shutterstock

DIJABETES – Šećerna bolest

Kad gušterača (pankreas) nije više u mogućnoti da proizvede dovoljno insulina nastaje dijabetes, u narodu poznat kao šećerna bolest. Tokom godina zbog same fiziologije starenja nastaje i veći rizik za pojavu dijabetesa tipa 2. Održavanje dobrog zdravstvenog stanja, rana dijagnostika, odgovarajuća terapija i redovna kontrola su značajni koraci u sprečavanju nastanka ozbiljnih komplikacija dijabetesa. Znaci koji mogu ukazati da neko ima dijabetes su učestalo mokrenje, posebno tokom noći, neočekivani gubitak u težini, izražena žeđ i osećaj zamora. Zaceljivanje rana i ogrebotina traje duže u odnosu na ranije, zamagljen vid i svrab i pečenje u genitalnoj regiji. Svi ovi znaci treba da vas upute da se obratite lekaru i utvrdite svoje stanje zdravlja, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

OSTEOPOROZA

Razvija se postepeno i podrazumeva slabljenje i razređivanje strukture kostiju. Tri najvažnija znaka vezana za osteoporozu su sledeća: višestruki prelomi kičmenih pršljenova koji dovode do gubitka normalnog zakrivljenja kičmenog stuba, što se odražava smanjenjem telesne visine, iznenadni bolovi koji se javljaju bez upozorenja ili prilikom manjih pokreta, kao što je vezivanje pertli, mašne itd, ali i prelomi koji nastaju nakon naizgled bezazlenih padova, kao što je okliznuće na trotoaru ili prilikom iznenadnog pokreta.

KARCINOM PROSTATE

Karcinom prostate je učestao kod muškaraca starijeg životnog doba. Muškarci sa karcinomom prostate, ukoliko se utvrdi u ranoj fazi, mogu biti lečeni radioterapijom, koja može biti udružena sa hormonskom terapijom ili hiruško uklanjanje prostate. U ranoj fazi teško je uočiti simptome osim u slučaju da tumor raste u blizini uretre i vrši pritisak na nju. Mlaz mokrenja se stoga menja i to ukazuje da je došlo do promena u ovom delu. Moguće je da sam početak mokrenja bude otežan i bolan i slabijeg mlaza kao i osećaj da bešika nije u potpunosti ispražnjena. Nagli, češći nagon za mokrenjem, naročito tokom noći mogu biti znaci i nekih drugih oboljenja, npr. uvećane prostate, ali neophodno je obraćanje lekaru radi utvrđivanja stanja zdravlja prostate. Karcinom vrlo često počinje u drugim delovima prostate u odnosu na blizinu uretre, tako da se može proširiti u druge delove tela, a znaci mogu biti bolovi u kukovima, karlici, leđima kao i pojava krvi u mokraći i ejakulatu, kao i neobjašnjivi gubitak težine i problemi sa postizanjem i održavanjem erekcije.

Postoje brojni metodi kojima se svi ovi simptomi mogu pratiti u laboratorijskim ili kliničkim uslovima, ali je neophodno znati i prepoznati simptome koji mogu sačuvati život i sprečiti komplikacije ovih oboljenja i stanja.

Zeljana Vuletic