Uz ove trikove više nećete imati problema sa samopouzdanjem

 Uz ove trikove više nećete imati problema sa samopouzdanjem

Kako biste stekli ovu osobinu, za početak morate da se zapitate zašto nemate samopouzdanje, odnosno – ko vas je uverio da niste dovoljno dobri i dovoljno vredni?

Primetićete da deca često imaju mnogo veće samopouzdanje nego odrasle osobe, oni su jednostavno svesni sebe i znaju da je gotovo sve moguće kada to zaista žele. Međutim, kroz odrastanje, često se desi da nam roditelji, okolina i okolnosti usade programe ponašanja koji sputavaju naše samopouzdanje i samopoštovanje.

Ako ste i sami primetili da vam ponekad fali doza hrabrosti, vere u sebe, pozitivnosti i samopoštovanja, onda je vreme da poradite na svom samopouzdanju. Evo nekoliko efikasnih načina za to.

 Ponašajte se kao da imate samopouzdanje

Iako ova ideja možda deluje nelogično ako još uvek niste stekli ovu osobinu, ovo je zapravo prečica do uspeha..

Ako odglumite da ste samopouzdani, vaš stav i govor tela pokazaće da stvarno imate samopouzdanje. Onda, kada jednom shvatite da to uopšte nije teško, na pola puta ste da izgradite ovu osobinu kao deo svoje ličnosti. Držite telo uspravno, ispravite leđa, sedite pravilno i gledajte sagovornika u oči u toku interakcije.

Oblačite se kao osoba koja ima samopouzdanje

Svakog jutra, kada se spremate za izlazak iz kuće, zapitajte se: Šta bi sada obukla osoba koja ima samopouzdanje? Onda obucite baš to i posmatrajte kako vaša ljubav prema sebi raste. Kada izledate bolje, odmah se i osećate bolje. Ako odaberete odeću koja vam lepo stoji, koja je jarkih boja i koja je prikladna vašoj ličnosti, to će automatski povećati vaše samopoštovanje.

Govorite mudro, jasno i glasno

Ništa ne odaje nisko samopouzdanje kao tih i sramežljiv govor.

Iz tog razloga, govorite tek kada razmislite i budite mudri. Umesto poštapalica i zamuckivanja koristite pauzu. Jednostavno zastanite i dajte sebi trenutak da vam se misao vrati.

Razmišljajte i postupajte pozitivno

Pozitivna energija vodi ka pozitivnim ishodima. Zato, trenirajte svoj um da posmatra samo pozitivnu stranu bilo koje situacije, izbegavajući negativnan stav, koji može učiniti da se osećate manje sigurno. Nasmešite se, budite vedri i okružite se srećnim, pozitivnim ljudima.

Budite organizovani

Ništa ne jača vaše samopouzdanje kao organizovanost i spremnost za situacije koje vas očekuju.
Kada imate dobru organizaciju, onda ujedno i bolje kontrolišete svoje vreme i obaveze.
Vrlo je važno da budete pouzdani i da planirate svoje aktivnosti. To će vam doneti mir i samopoštovanje, kada nakon napornog dana precrtate u svom planeru obaveze koje ste uspešno obavili.

Zamislite sebe kao ono što želite da postanete

“Šta god ljudski um može da zamisli i veruje, može biti ostvareno.” – Napoleon Hil

Vizualizacija je tehnika zamišljanja onoga što želimo da postanemo, kakvi želimo da budemo ili šta želimo da imamo. Kada vežbate zamišljanje fantastične verzije sebe, mnogo ćete lakše poverovatri u takvu sliku o sebi. Nakon što takva vizija vas nastane u vašem umu, ona će postati realna slika koju imate o sebi.

Svakog dana uradite nešto što vas plaši

Najbolji način da prevaziđete strah jeste da se suočite sa njim. Ako svakodnevno uradite makar jednu stvar koja vas plaši, vremenom će iz takvog iskustva proisteći samopouzdanje, jer ćete shvatiti da ste zaista sposobni i hrabri.

Istaknite svoju jedinstvenost

Svako od nas ima neki talenat. Obično smatramo da je on važan samo ako je neverovatan ili ako se izuzetno ističemo u tome. Ipak, svaki talenat je važan i svaki možete iskoristiti kako biste poboljšali svoje samopouzdanje. Kada primetite da ste u nečemu dobri, odmah ćete imati bolje mišljenje o sebi, a posebno ako i drugi primete vaš talenat.

Prihvatite sebe i svoje mane, ali istaknite svoje vrline i talente.