Istorijsko otkriće: Naučnici potvrdili da postoje dve stvarnosti u isto vreme

 Istorijsko otkriće: Naučnici potvrdili da postoje dve stvarnosti u isto vreme

Da bi naučnici ispitali hipotezu, posegli su za jednim od najneverovatnijih eksperimenata na svetu, poznatim kao “Vignerov prijatelj”.

Eksperiment, nazvan po njegovom začetniku i dobitniku Nobelove nagrade za fiziku Judžinu Vigneru, postuliran je 1961, a sastoji se u tome da dve osobe posmatraju istu stvar – konkretno, foton.

Prilikom posmatranja fotona, on se prikazuje ili u horizontalnom ili vertikalnom položaju, ali pre nego što ga primetimo, postoji u tzv. “superpoziciji”, tj. u oba položaja istovremeno.

U Vignerovom eksperimentu, osoba u laboratoriji posmatra foton i ubacuje ga ili u vertikalno, ili horizontalno stanje, dok Vigner, koji je izvan laboratorije, izvodi jednostavan “test interferencije” kako bi dokazao da je foton i dalje u stanju superpozicije (preklapanja).

Misaoni eksperiment uspeva da dokaže istinitost oba zapažanja istovremeno, a samim tim i obe stvarnosti koje ona odražavaju.

Napredak na polju kvantne mehanike i fizike omogućio je naučnicima da provere tu tezu, a upravo to su i uradili Masimilijano Projeti sa Univerziteta Heriot-Vot u Edinburgu i njegove kolege.

Pomoću šest kvantno spregnutih fotona, čestica svetlosti čije su “sudbine” uzajamno povezane, Projeti i kolege kopirali su rezultate “Vignerovog prijatelja”.

Prilikom posmatranja fotona, oni su postojali u stanju polarizacije, ali na testu interferencije zaključeno je da fotoni i dalje postoje u stanju superpozicije (preklapanja).

Zaključci studije ne samo da podvrđuju eksperiment koji je dugo bio predmet rasprava, već takođe dovode u pitanje osnovne postavke o tome kako opažamo stvari.

“Naučna metoda oslanja se na činjenice, utvrđene na osnovu čestih merenja i o njima postoji opšta saglasnost, nezavisno od toga ko ih je otkrio” objašnjava Projeti u dokumentu objavljenom u časopisu AirXiv.

“U kvantnoj mehanici, objektivnost opservacija nije toliko očigledna.”

Međutim, ukoliko se ne može dokazati tačnost, odnosno netačnost tih činjenica, ili ni jedno ni drugo, onda će i sama morati da se menja, pokazuje Projetijeva studija.