Ispovest ronioca koga je progutao kit: Nadao sam se da će me brzo ispljunuti (FOTO, VIDEO)

 Ispovest ronioca koga je progutao kit: Nadao sam se da će me brzo ispljunuti (FOTO, VIDEO)

Naime, njega je progutao kit dok je snimao jato sardina u Indijskom okeanu pokraj luke Port Elizabet.

“Nije bilo vremena za strah ni za bilo koje emocije. Istog časa bio sam svestan što se dogodilo”, ispričao je ronilac prenosi Huffington Post.

Kit se zaleteo u jato sardina i zajedno s njima usisao muškarca.

“Instinktivno sam zaustavio dah, pretpostavljajući da će kit ponovno zaroniti i ispljunuti me negde u dubinu Indijskog okeana”, ispričao je Šimpf.

Srećom da nije jer, kako kažu stručnjaci, kit može da roni 15-20 minuta, do dubine od 300 metara. Ta vrsta kita naraste 15 metara i teži do 30 tona. Hrani se planktonom i ribama.

Incident su posmatrale njegova supruga Klaudija Veber koja je Šimpfa pratila u morskom safariju. Na dramatičnim snimcima vidi se kako Šimpfove noge nestaju u ogromnim ustima morskog sisara. Šimpf je godine proveo u moru i iskusan je ronilac.

“Ništa vas ne može pripremiti na ovo iskustvo. Više od petnaest godina vodim školu ronjenja u Južnoafričkoj Republici, pratim sardine i njihove predatore. I sad sam pratio jato sardina kako bih snimio atraktivan trenutak u kom se morski psi zaleću u potrazi za hranom. Odjednom je postalo mračno, osetio sam pritisak na boku. Odmah sam znao da me uhvatio kit”, ispričao je ronilac.

Imao sreće jer je kit vrlo brzo otvorio usta i izbacio ga. Šokiran, ali čitav, bez slomljene kosti, bez ozbiljne povrede.

Kit ne bi pojeo čoveka, objasnila je Klaudija, koja je inače podvodni fotograf i ima iskustva sa snimanjem kitova.

“To nije bio napad. Kitovi su zaista osetljivi, nežni divovi”, objasnila je i dodala kad ima otvorena usta, kit ne vidi ispred sebe.

Verovatno mu se učinilo da je usisao delfina, objašnjava ona. Ronilac je imao sreće: da je umesto kita bio morski pas, danas ne bi bio među živima.

Šimpf kaže da je kit bio iznenađen baš poput njega.

“To je bilo zanimljivo iskustvo, ali ne bih ga ponovio, ali se mogu pohvaliti da znam kako to izgleda biti u ustima jednog kita. Ako bih se ponovno rodio, hteo bih da budem kit”, rekao je za AFP.