Najnovije istraživanje pokazalo povezanost gubitka vida s nastankom Alchajmerove bolesti

 Najnovije istraživanje pokazalo povezanost gubitka vida s nastankom Alchajmerove bolesti

Prema nedavnim istraživanjima, naučnici su pronašli novu vezu sa višim rizikom za određene podtipove Alchajmerove bolesti, u pitanju je gubitak vida.

Na osnovu podataka dve velike studije u kojoj su učestvovali stariji stanivnici SAD, otkriveno je da je oslabljen vid na oko 40 metara, pa čak i percepcija problema sa vidom, povezana sa gotovo trostruko većim izgledima kognitivnih oštećenja, navodi Rojters. Redovni pregled vida kod starijih osoba mogao bi pomoći u otkrivanju ranih simptoma demencije.

Prethodna istraživanja su takođe sugerisala vezu između slabog vida i demencije. U dve različite studije objavljene prošle godine, naučnici su zaključili da bi se ovularne promene mogle koristiti kao biomarkeri za Alchajmerovu bolest. Oni su predložili da neinvazivno snimanje mrežnjače i vizuelno testiranje mogu pomoći u ranijoj dijagnozi bolesti.

Foto: Shutterstock

Poznato je da amiloidni beta protein igra važnu ulogu u gubitku vida i demenciji. Znak Alchajmerove bolesti je stvaranje amiloidne beta u mozgu. Ova nagomilavanja plaka uzrokuju progresivni pad u kognitivnom i socijalnom funkcionisanju. Dosadašnja istraživanja su takođe povezala izgradnju amiloida beta sa neurodegeneracijom u mrežnjači. Analiziranje prisustva amiloida u oku moglo bi da pomogne lekarima da predvide nagomilavanje amiloida u mozgu.

I gubitak vida i demencija su pod jakim uticajem ishrane. Istraživanja su pokazala da abnormalna količina cinka u ćelijama igra veliku ulogu u sprečavanju razvoja Alchajmerove bolesti, čineći cink esencijalnim nutrijentom za borbu protiv demencije.

Istraživanja su takođe pokazala da ishrana bogata antioksidansima, cinkom i bakrom može usporiti progresiju makularne degeneracije. Hraneći organizam antioksidansima, vitaminima i mineralima, zaštitićete se od demencije i gubitka vida.