Bravo: Sunčica, Adam i Silvija prve su trojke rođene u Vršcu posle 70 godina

 Bravo: Sunčica, Adam i Silvija prve su trojke rođene u Vršcu posle 70 godina

Naime, Sunčica, Adam i Silvija rođeni su 20. decembra carskim rezom u 32. nedelji. Najveći borac među njima bila je Sunčica koja je na svet došla sa svega 1.050 grama dok su Adam i Silvija ponaosob imali jedva preko kilogram i po.

Ponosna majka Maria priča za “Blic” da su bebe na svet došle posle vantelesne oplodnje, te da su se potajno i nadali da će ih biti troje.

“Nakon oplodnje vraćena su tri embriona i nekako smo se nadali da će sve biti u redu. Onda sam uradila analizu krvi i određene vrednosti su bile povišene, što je ukazivalo upravo na to da ćemo imati više beba. Kada je utvrđeno da će ih zaista biti troje, našoj sreći nije bilo kraja. Zatim je došao onaj kritični period od par nedelja i pokazalo se da su oni naši mali borci i da su svi ugledali svet zdravi i pravi”, priseća se ozarena Maria.

Kaže i da se odmah nakon izlaska iz bolnice šalila da bi volela što pre opet da zatrudni jer su bebe u njenom stomaku bile svega 32 nedelje pa da skoro i nije osetila pravu trudnoću.

“Na veštačku oplodnju išli smo o trošku države pa se sada šalimo da ćemo ako ne bude išlo prirodnim putem podići kredit da ponovo krenemo u tu avanturu”, kaže Maria.

To je potvrdio i ponosni otac koji kaže da će sigurno pristati na to ukoliko Maria bude istrajna. Ferenc ima osmogodišnju ćerku iz prvog braka za koju Maria kaže da je divna devojčica koja voli decu i da je oduševljena što ima još sestara i brata sa kojima se lepo igra i čuva ih i pazi.

Prema rečima ponosne majke, u njihovoj kući je uvek veselo i glasno, te da su bebe najmirnije kada je kuća puna i kada imaju nekoga u gostima.

“Adam je najglasniji i obično prvi zapodene “kavgu”. Uvek hoće da je prvi. Prvi da jede, prvi da se nosa i onda počne da plače i negoduje ako nije po njegovom. Valjda hoće da pokaže ko je muško u kući, ha, ha. Naravno i Sunčica i Silvija počinju da plaču, pa sve u krug. Na sreću, retki su takvi trenuci, i mogu slobodno reći da su to jedna dobra i napredna deca”, ističe Maria uz napomenu da ipak ne bi uspela da se sama sa njima “izbori”.

Veliku podršku im pruža majka Gordana koja je morala da se preseli kod njih kako bi im pomogla, a Maria naglašava da je i Ferenc veoma ozbiljno shvatio svoju ulogu i koristi svaki slobodan trenutak dok nije na poslu da joj pomogne oko kućnih poslova i da bude sa decom.

“Kod nas je žurka 24 časa dnevno, ali se ne žalimo. Lepo nam je i uživamo. Deca napreduju i borimo se kako znamo i umemo. Uostalom, kao i svi drugi roditelji. Jedina je razlika u tome što nama recimo za jedan dan ode celo pakovanje dohrane za bebe, a o pelenama i da ne govorim. Presvlačimo ih minimum šest puta dnevno, pa sve pomnožite sa tri i zamislite koliko pelena potrošimo”, priča Maria.

Inače, Maria je po zanimanju profesor geografije, a posao je izgubila u istom mesecu kada je saznala da je trudna. Tim povodom oglasila se i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović koja je nedavno sa predstavnicima grada posetila porodicu Sabo i obećala da će se založiti za to da Maria u dogledno vreme dobije posao.

Ona je sa kolegama porodici Sabo uručila tri autosedišta, jednokratni iznos za materinski dodatak i uverenje da će Maria zbog troje dece imati pravo na višegodišnju naknadu.