Jedan od najgroznijih zločina koji je potresao svet: Mislili su da Rus skuplja lutke, ali istina je bila jeziva (VIDEO)

 Jedan od najgroznijih zločina koji je potresao svet: Mislili su da Rus skuplja lutke, ali istina je bila jeziva (VIDEO)

Moskvin je bio i samoproglašeni stručnjak na grobljima i sam sebe nazvao “nekropolistom”. Jedan kolega je njegov rad ocenio “neprocenjivim”.

Godine 2011. istoričar je uhapšen nakon što su u njegovom stanu pronađena tela 29 ženskih osoba starosti od tri do 25 godina.

Anatolij Moskvin bio je poznat kao vrhunski stručnjak za groblja u svom gradu. Svoju jezivu opsesiju pripisuje incidentu iz 1979. godine kada je imao 13 godina. Moskvin je podelio ovu priču u nedeljnom izdanju posvećenom grobljima i čituljama, u kojima je bio strastven saradnik.

U svom poslednjem članku objavljenom 26. oktobra 2011. Moskvin je otkrio kako ga je grupa muškaraca u crnim odelima zaustavila na putu iz škole ka kući. Bila je sahrana 11-godišnje Nataše Petrove i dovukli su mladog Anatolija do njenog kovčega, gde su ga prisilili da poljubi devojčicin leš.

Moskvin je napisao: “Jednom sam je poljubio, pa opet, pa opet.” Majka devojčice je zatim stavila venčani prsten na Anatolijev prst i venčani prsten na prst njene mrtve ćerke. Moj čudan brak s Natašom Petrovom bio je koristan. Čudno, zaista.”

To dovelo do verovanja u magiju i do fascinacije mrtvima. Nakon ovog incidenta, počeo je da luta grobljima još kao školarac. O svojoj mračnoj zainteresovanosta čak je čak je pisao u svojim studijama i na kraju je stekao diplomu iz keltske mitologije, kulture koja često zamagljuje linije između života i smrti. Istoričar je takođe savladao 13 jezika, a njegova dela su više puta objavljivana.

U međuvremenu, Moskvin je lutao od groblja do groblja.

“Mislim da ih niko u gradu ne poznaje bolje od mene”, rekao je.

Od 2005. do 2007. Moskvin je tvrdio da je posetio 752 groblja u Nižnjem Novgorodu. Pisao je detaljne bileške o svakom od njih i istraživao o životu onih koji su tamo bili sahranjeni. Praktični istoričar je tvrdio da je hodao do 20 kilometara na dan, ponekad spavajući na balama sena i pijući kišnicu.

Moskvin je objavio dokumentarnu seriju kolumni o svojim putovanjima i otkrićima pod nazivom „Velike šetnje oko groblja“ i „Šta je mrtav rekao“. One se i dalje objavljuju u nedeljnicima.

Lokalno stanovništvo je 2009. godine počelo da otkriva oskrnavljene grobove svojih najmilijih. Predstavnik ruskog ministarstva unutarnjih poslova izjavio je za CNN da je u početku, vodeća teorija bila da su to učinile neke ekstremističke organizacije. Odlučili su da ojačaju policijske jedinice i postave grupe sastavljene od najiskusnijih detektiva koji su bili specijalisti za ekstremističke zločine.

Skoro dve godine članovi Ministarstva unutrašnjih poslova nisu naišli ni na jedan trag. Grobovi si u dalje bivali oskrnavljeni i niko nije znao zašto. Zatim je prekinuta istraga nakon terorističkog napada na aerodrom Domodedovo u Moskvi 2011. godine. Ubrzo nakon toga, vlasti su čule priče o skrnavljenju muslimanskih grobova u Nižnjem Novgorodu. Istražitelji su dovedeni na groblje gde je neko slikao mrtve muslimane, ali nije oštetio ništa drugo.

Tu je konačno uhvaćen Moskvin. Osam policajaca otišlo je u njegov stan nakon što su ga uhvatili na osnovu tragova prikupljenih na grobovima muslimana. Ono što su tamo našli, šokiralo ih je sve – i potreslo svet.

Muškarac, u to vreme star 45 godina, živeo je sa svojim roditeljima u malom stanu. Navodno je bio usamljen. Policija je u stanu našla lutke u prirodnoj veličini. Likovi su ličili na antičke lutke. Na njima je bila fina i raznovrsna odeća. Neke su imale čizme do kolena, druge su imale šminku na licima, koja je Moskvin prekrivao tkaninom. On je takođe sakrio njihove ruke u tkaninu. Policija je otkrila zastrašujuću istinu – to nisu bile lutke, već mumificirani leševi devojčica i devojaka.

Kada je policija uzela jednu “lutku”, počela je da svira. Tada su otkrili da je Moskvin u grudi “mumija” ugradio muzičke kutije.

Tu su bile i fotografije i natpisi skinuti sa nadgrobnih spomenika, priručnik za izradu lutaka i mapa lokalnih groblja. Policija je čak otkrila da je odeća koju su nosile “lutke” zapravo odeća u kojoj su sahranjene.

Istražitelji su kasnije pronašli muzičke kutije ili igračke u telima mrtvih devojaka. Bilo je tu i ličnih stvari i odeće u nekim mumijama. Jedna je imala komad sopstvene nadgrobne ploče sa svojim imenom unutar tela. Drugi je imao bolničku oznaku sa datumom i uzrokom smrti. Osušeno ljudsko srce pronađeno je u trećem telu.

Moskvin je priznao da je leševe punio krpama, pa bi obmotao najlonske čarape oko njihovih lica. Takođe bi ubacivao dugmad ili oči iz igračaka umesto očiju devojčica kako bi sa njim “gledale crtane filmove”. Istoričar je rekao da je najviše voleo svoje devojke, iako je u njegovoj garaži bilo nekoliko lutaka za koje je tvrdio da su mu se odužile.

Rekao je da je iskopao grobove devojaka jer je bio usamljen, da je samac i da je njegov najveći san da ima decu. Ruske agencije za usvajanje ne bi dozvolile Moskvinu da usvoji dete jer nije zarađivao dovoljno novca.

Moskvin je dodao da je ovo učinio jer je čekao da nauka pronađe način da vrati mrtve u život. U međuvremenu, koristio je jednostavnu mešavinu soli i sode bikarbone da sačuva devojke. Proslavljao je rođendane svojih “lutaka” kao da su njegova deca.

Moskvinovi roditelji tvrdili su da ne znaju ništa o pravom poreklu Moskvinovih “lutaka”.

“Videli smo te lutke, ali nismo sumnjali da su unutra bila tela. Mislili smo da je njegov hobi da napravi tako velike lutke i nismo videli ništa loše u tome, rekla je Elvira, tada 76-godišnja majka profesora.

Cipele u Moskvinovom stanu odgovarale su stopama koje su pronađene u blizini oskrnavljenih grobova.

Policajci su otkrili 29 leševa u Moskvinovom stanu starosti od tri do 25 godina. Jedanje držao skoro devet godina. Moskvinu je stavljeno na teret desetak zločina, od kojih su se svi odnosili na skrnavljenje grobova. Ruski mediji nazvali su ga “Gospodarom mumija”.

Komšije su bile šokirane. Čuveni istoričar je bio tih i Moskvinovi roditelji bili su dobri ljudi, navode susedi. Naravno, iz njegovog stana širio se smrad kad god bi otvorio vrata, ali su komšije to pripisale nećemu što trune u podrumima.

Na sudu, Moskvin je priznao 44 tačke za zloupotrebu grobova i tela. Rekao je roditeljima žrtava da su oni napustili svoju decu, a on ih je odveo kući i grejao.

Moskvinu je dijagnostifikovana šizofrenija i nakon što je osuđen, prebačen je u psihijatrijsku bolnicu. Od septembra 2018. godine imao je priliku da nastavi psihijatrijsko lečenje u svom domu. Porodice žrtava to nisu dozvolile.

Natalija Kardimova, majka prve žrtve Moskvina, smatra da bi trebalo da ostane zatvoren do kraja života.

“Ovo stvorenje je u moj život unelo strah, užas i paniku. Zadrhtim kad pomislim da će biti na slobodi. Ni moja porodica ni porodice drugih žrtava neće moći mirno da spavaju. Insistiram na doživotnoj kazni. Samo pod medicinskim nadzorom, bez prava slobodnog kretanja”, istakla je tada Natalija.

Lokalni tužioci aložili su se s njenom procenom, iako psihijatri kažu da se stanje Moskvina, koji se sada nalazi u ranim pedesetim, poboljšava.

Nekoliko Moskvinovih kolega odustalo je od saradnje sa njim, njegovi roditelji žive u potpunoj izolaciji jer ih zajednica odbacuje. Elvira je predložila suprugu da se ubiju, što je on odbio.

Moskvin je navodno rekao vlastima da se ne trude da duboko zakopaju devojke, jer će ih naći kada ga puste.