Zagonetno poigravanje sa svakodnevicom: “Nedovršena reč” 2. aprila u galeriji Instituta Servantes

 Zagonetno poigravanje sa svakodnevicom: “Nedovršena reč” 2. aprila u galeriji Instituta Servantes

Šta se dešava kada se jedno posve neobično umetničko oko poigra sa sasvim običnim predmetima, onim kojima u svakodnevnom životu ne poklanjamo preveliku pažnju? Na koji način jedna šoljica kafe, kriška hleba, nekoliko olovaka ili saksija za cveće mogu da postanu umetnički predmeti koji igraju na granici nedovršenih reči? Na šta sve ovi predmeti mogu da inspirišu posle malih, ali veoma važnih umetničkih intervencija?

Tridesetak radova koji čine izložbu „Nedovršena reč“ pokušaće da zagolicaju mašu posetilaca i podstaknu ih da čudesne neobičnosti traže svuda oko sebe! Fotograf Garsija de Marina ne izvodi nikakvu manipulaciju na fotografijama, već transformiše objekte stvarajući scenografije, tražeći potom najbolju perspektivu da ih fotografiše. Ovog pesnika svakodnevnog privlači simbolika predmeta, nasumična veza elemenata koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Njegovo stvaralaštvo se zasniva na intuiciji, idejama, nadrealnom i svetu snova i podsvesti.

Garsija de Marina rođen je u Hihonu 1975. godine. Predmet koristi kao sredstvo izražavanja od 2011. godine. Do sada je imao više samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim umetničkim događajima, kako u Španiji, tako i u inostranstvu.

Uoči otvaranja izložbe, 2, aprila sa početkom u 17:30 časova, španski fotograf će sa kolegom Davidom Pužadom, direktorkom Beogradskog meseca fotografije, razgovarati o svom stvaralačkom procesu, prikazujući svoje radove kako u najranijim fazama razvoja, tako i u etapama na korak do konačnih verzija. Razgovor će biti vođen na španskom jeziku uz prevod na srpski. Ulaz slobodan. Broj mesta ograničen.

Izložba „Nedovršena reč“ realizovana je u saradnji Instituta Servantes i Beogradskog meseca fotografije, uz pomoć Pokrajinske vlade Kneževine Asturija i veliku podršku Španske agencije za promociju kulture „Acción Cultural Española“ kroz PICE program za međunarodnu promociju španske kulture putem mobilizacije umetnika.

Zahvaljujući ovom programu, Beogradski mesec fotografije će osim Garsije de Marina posetiti još jedan španski umetnik. Đoan Alvado predstaviće se izložbom „Kubanski muslimani. Tropska vera“ koja se bavi sve značajnijim položajem islama na Kubi i brojnim Kubancima koji poslednjih godina preuzimaju muslimansku veru. Alvadova izložba biće otvorena 4. aprila u galeriji O3ONE Art space.