Nekada dragulj Srbije, sada golet i blato: Pogledajte šta je ostalo od Zaovinskog jezera na Tari (VIDEO)

 Nekada dragulj Srbije, sada golet i blato: Pogledajte šta je ostalo od Zaovinskog jezera na Tari (VIDEO)

Zbog ispuštanja vode koja se koristi za proizvodnju struje, nivo Zaovina je drastično opao. Zalivi su presahli, iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine, vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava, dubinski se prepolovilo. Jezero je pretvoreno u ruglo. Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena. Vodostaj iz dana u dan opada, jezero nestaje, slike su sve tužnije i ružnije.

Opet, lepota i atraktivnost jezera na Tari, do kojeg dođe svaki turista koji poseti ovu planinu, tek su sekundarne svrhe njegovog postojanja jer Zaovine su reverzibilno jezero Hidroelektrane “Bajina Bašta” i njegove česte oscilacije su predviđene. Jezero je osmišljeno kao jedinstven elektrohidrološki poduhvat da primi veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac. Voda iz Perućca, kada nema velike potrošnje struje, izbacuje se pumpama i cevima, penjući se uz Taru, dospeva u Zaovine. Kad nivo Perućca opadne i kad se javi potreba za većom proizvodnjom struje, voda iz zaovinskog “skladišta” se vraća niz planinu, direktno u turbine hidroelektrane.

Zaovinsko jezero nekada (Foto: Shutterstock)

Nivo vode Zaovinskog jezera drastično je opao, zalivi su bukvalno presahli, a iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine. Pojavili su se čak i temelji kuća i nadgrobni spomenici.

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode. Zalivi su suvi i pusti, a turisti zgroženi.

Na “nestanak” jezera žale se izdavaoci privatnog smeštaja na Zaovinama. Kažu, turisti koji su proteklih nedelja dolazili na vikend odmore imali su zamerke na boravak jer su prizori oko jezera odudarali od onih koji se reklamiraju na turističkim brošurama.