Neverovatna lekovita svojstva čaja od maslačka: Štiti kosti i zube, čisti jetru, leči psorijazu, ali to nije sve

 Neverovatna lekovita svojstva čaja od maslačka: Štiti kosti i zube, čisti jetru, leči psorijazu, ali to nije sve

Smatra se korovom i danas retko se koristi u ishrani i kao lek, iako se u prošlosti vrlo često nalazio na trpezama u obliku salate ili meda, a kuvan je i sirup od cvetova.

Ako se odlučite da kuvate čaj od maslačka, potrebno je da ga berete na čistim livadama i pašnjacima, gde nema saobraćaja i izduvnih gasova.

Predstavljamo vam neverovatne benefite čaja od maslačka.

Štiti kosti i zube

Maslačaj sadrži kalcijum, koji se nalazi u strukturi kostiju i zuba i igra i ima brojne važne uloge u ljudskom organizmu. Kako biste sačuvali zube, ublažili napetost u mišićima, ojačali kosti, smanjili krvni pritisak pijte čaj od maslačka ili jedite njegove zelene delove kao salatu.

Foto: Pixabay

Sadrži visok nivo kalijuma (K)

Vitamin K je takođe važan kada je u pitanju zdravlje kostiju. Zapravo, postoje dokazi koji ukazuju na to da može smanjiti rizik od preloma kostiju kod žena u postmenopauzi, a koje su podložnije nastanku osteoporoze. Takođe je odličan za srce i mozak.

Maslačak obiluje vitaminom K, pa samim tim pomaže pri zgrušavanju krvi, u održavanju funkcija mozga, ali i poboljšava metabolizam. Takođe, smanjuje rizik nastanka raka prostate, debelog creva, stomaka, kao i nazalnih i oralnih karcinoma.

Čisti jetru

Jetra proizvodi žuč, koji pomažu enzimima u telu da razbiju masti masne kiseline. Čaj od maskačka čisti krv od otrova koji se skupljaju, sintetiše i metaboliše masti i holesterol, smanjuje upale i sprečava razvoj bolesti mnogih bolesti u telu.

Efikasan u borbi protiv dijabetesa

Čaj ili sok od maslačkaa pomaže da se samnji nivo šećera u krvi. Osim toga, snažan je diuretik, što znači da može pomoći u uklanjanju viška šećera u telu, što je još jedan način prirodne borbe protiv dijabetesa.

Foto: Shutterstock

Leči infekcije kože

Ako prelomite stabljiku maslačka na pola, videćete belu gustu tečnost. Upravo je ona odlična za kožu, jer je veoma alkalna, sadrži germicidne, insekticidne i fungicidne osobine, odnosno efikasno se bori protiv bakterija i gljivica. Koristite maslačak za smanjivanje svraba i iritacije prilikom različitih infekcija kože. Na primer, možete ga koristiti za ekceme i psorijazu.

Bogat antioksidantima

Pogodnosti za zdravlje čaja od maslaca uključuju i veliku količinu antioksidanata, koji pomažu telu u zaštiti od štetnih efekata slobodnih radikala, što može pomoći u sprečavanju nastanka određenih bolesti. Ekstrakt korena maslačka fikasan je u uništavanju ćelija različitih vrsta raka, upravo zbog svoje sposobnosti da se efikasno bori protiv slobodnih radikala.

Bogat vlaknima

Zahvaljujući visokoj količini vlakana, koristan je za zdravlje sistema za varenje.Vlakna pomažu digestivnom traktu da brže svari hranu. Pored toga, ishrana sa visokim sadržajem vlakana smanjuje gojaznost i rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe, povoljno utiče na rad creva i sprečava nastanak kamena u bubregu. Neke studije pokazuju da vlakna pomažu ženama tako što ublažavaju simptome PMS-a i menopauze.

Dobar izvor vitamina A

Pogodnosti čaja od maslačka uključuju i sposobnost poboljšanja vida upravo zahvaljujući vitaminu A koji se nalazi u ovoj biljci. Čaj od maslačka je odličan za zdravu neurološku funkciju. Vitamin A je antioksidant, što znači da ima moć da smanji upale i štetan uticaj slobodnih radikala u telu.

Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću se ne preporučuje da piju čaj od maslačka.

Odličan diuretik

Čaj od maslačka deluje kao diuretik i tako telu da se oslobodi toksina, kao i da se bori protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima. Takođe, može ojačati imunološki sistem, olakšati gorušicu i pomoći u lečenju problema sa varenjem.

Sprečava infekcije urinarnog trakta

Kao što je već rečeno, maslačak može pomoći u borbi protiv infekcija urinarnog trakta, kod poremećaja rada bešike, problema sa bubrezima, ali i cistama na reproduktivnim organima. Kombinacija uvonog i čaja od maslačka, smanjuje infekcije urinarnog trakta kod žena. Uvin čaj ubija bakterije, dok maslačak povećava protok urina i bori se sa infekcijom.

Uključite maslačak u svakodnevnu ishranu već danas i uživajte u mnogim zdravstvenim benefitima. Ako nemate priliku da boravite u prirodi i sami berete maslačak, čaj od ove biljke možete kupiti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.