Za zdraviju planetu: Upotreba ovih plastičnih predmeta biće ubuduće zabranjena

 Za zdraviju planetu: Upotreba ovih plastičnih predmeta biće ubuduće zabranjena

To je previđeno novim zakonom koji je odobrio evropski parlament. Za dogovor postignut s ministrima EU glasalo je 560 poslanika, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Kako se navodi u saopštenju, od 2021. zabranjeni u EU će biti:

  • pribor za jelo za jednokratnu upotrebu
  • plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu
  • plastične slamke
  • štapići za uši izrađeni od plastike
  • plastični štapići za pridržavanje balona
  • oksorazgradiva plastika
  • kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja EU i širom sveta.

Foto: Pixabay

Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 odsto upotrebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 procenata materijala iz kojeg su te boce izrađene moraće biti prikladno za recikliranje. Do 2030. godine udeo materijala koji se može reciklirati moraće da bude barem 30 odsto.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica, stoji u saopštenju, prenosi portal Indeks.

Savet ministara EU treba sada i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega će uslediti objava u službenom listu Evropske unije, a nakon toga države članice EU imaće dve godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.