U novom ruhu: Evo zašto je Golubačka tvrđava pravi dragulj Balkana

 U novom ruhu: Evo zašto je Golubačka tvrđava pravi dragulj Balkana

Golubačka tvrđava je srednjovekovno utvrđenje (XIV vek) podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Vremenom, naročito nakon konačnog turskog osvajanja grada (1458), na prostoru ispred tvrđave formiralo se civilno naselje. Ovo naselje je posetio i opisao još Evlija Čelebi, turski putopisac iz XVII veka. Tokom novih arheoloških istraživanja podgrađa tvrđave otkriven je deo ovog civilnog naselja sa impozantnim ostacima turskog kupatila-hamama, zadužbine kodže Mahmud-paše. Pored nalaza iz osmanskog perioda, iz srpsko-ugarskog vremena (XIV i XV veka) pronađeni su predmeti svakodnevne upotrebe i krečana – objekat u kome je pečen kamen i dobijan kreč, glavni sastav maltera.

Nova arheološka otkrića pokazala su da prostor podgrađa tvrđave nije samo srednjovekovni lokalitet. Predmeti s kraja bronzanog i iz starijeg gvozdenog doba (od oko 1000 g.p.n.e. – III p.n.e.) i ostaci ‘rimske kuće’ iz III v.n.e. sa pokretnim nalazima, promenili su hronološku sliku Golubačke tvrđave i njenog podgrađa, čineći je pravom panoramom vekova.

Pretpostavlja se da je ovaj kameni svedok mnogih istorijskijh prevrata i borbi, posle Kosovskog boja (1389.) pao iz srpskih u turske ruke, i da je od tada Golubac bio poprište borbe dva velika carstva, Austrugarskog i Otomanskog.

Nedaleko od tvrđave, vremenom je niklo veliko naselje koje je takođe nazvano Golubac i do njega je vodio stari put koji je zaobilazio tvrđavu. Međutim, posle prvog svetskog rata, izgrađen je novi put kojim su probijeni bedemi grada, pa magistrala ka Rumuniji danas vodi kroz samu tvrđavu. Zbog toga i danas, nepripremljeni putnici ostanu bez daha kada na ovom putu naiđu na neobičan tunel iznad koga se izdiže staro utvrđenje dok im pogled traži kaj plavog Dunav koji ovde izgleda kao more.

Kako doći do Golubanine tvrđave ?

Najbrži i najbolji put do Golupca je magistralni put Beograd – Kladovo koji se još zove Đerdapska magistrala. Ukoliko dolazite iz Beograda, biće potrebno da pređete 130 km. Iz pravca Niša, je najbolje poći putem preko Zaječara, Negotina i Kladova.

Iz Beograda su česti autobuski polasci ka Golupcu, a iz drugih gradova Srbije, ukoliko nema direktnih autobusa, preporučujemo autobus do Kladova ili Donjeg Milanovca, a odatle lokalni autobus do Golupca. Do Golubačke tvrđeve je, međutim, najlepše doći na talasima Dunava. Postoje organizovanie ture brodovima iz Beograda, ali i kruzerima iz Evrope.

Kada ste već ovde, ne propustite Đerdapsku klisuru, Nacionalni park – Đerdap i arheološkko nalazište iz kamenog doba – Lepenski Vir.

Golubački grad, obnovljen sredstvima EU, biće podeljen na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a ulaznice će koštati od 150 do 1.200 dinara.