Naši preci verovali su da čaj od ove biljke leči od ujeda zmija i produžava život

 Naši preci verovali su da čaj od ove biljke leči od ujeda zmija i produžava život

Komorač ili morač, vekovima se koristio u azijskoj medicini, a izvrstan je izvor C vitamina i veoma bogat vlaknima. Sadrži još kalijum, molibden, magnezijum, bakar, fosfor, kalcijum, pantotensku kiselinu, gvožđe, niacin. Plod je posebno bogat eteričnim uljem, sadrži šećer i so. Najčešće se koristi seme i ulje.

U nekim prošlim vremenima verovalo se da čaj od mlevenog semena komorača leči od ujeda zmija i insekata i trovanja hranom. Stari narodi su verovali da produžava život i daje snagu.

Foto: Shutterstock

Kod nekih naroda uobičajeno je žvakanje komoračevog semena posle obroka. Indijci ovo rade da bi olakšali varenje i eliminisali loš zadah iz usta. Semenke i koren su sastavni deo čajeva za čišćenje organizma, zbog eteričnog ulja koje sprečava nadimanje i smiruje grčeve u želucu i crevima, a poboljšava i varenje.

Zahvaljujući obilju vlakana eliminiše zatvor i tako štiti telo od probavnih smetnji. Seme komorača pogotovu samleveno možete koristiti kao laksativ. Aktivne materije komorača su uobičajeni sastojak za ublažavanje bolova u stomaku, dijareje i drugih intestinalnih problema. Osobe sklone dijareji ne bi trebalo da ga uzimaju češće od dva puta nedeljno.

Flavonoidi anetol i cineol koji su u sastavu komorača imaju dezinfekciona i antibakterijska svojstva. Aminokiselina histidin iz komorača potpomaže varenje i pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se u dijetama, deluje kao diuretik i sprečava taloženje sala na stomaku.

Sprečava infekciju disajnih puteva, upalu grla i promuklost. Podstiče izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava napad kašlja i astme.

Pozitivno deluje i na srce, krvne sudove, nervni sistem, kosti, bubrege. Takođe, efikasno reguliše nivo šećera i masnoće u krvi. Snižava krvni pritisak, jer obiluje mineralom kalijumom i na taj način štiti od srčanog i moždanog udara.