Plastika uzrok steriliteta i sve češćih pojava spontanog pobačaja

 Plastika uzrok steriliteta i sve češćih pojava spontanog pobačaja

Dokazano je da dovode do smanjenja broja spermatozoida kod muškaraca, dok su kod žena razlog sve češćih pojava spontanog pobačaja, steriliteta i endokrinih problema, kažu, za “Novosti”, domaći stručnjaci iz oblasti reproduktivne medicine.

Prema podacima sa prošlonedeljnog skupa o vantelesnoj oplodnji “Evropa u Srbiji – IVF”, svaki šesti par u našoj zemlji suočava se sa problemom neplodnosti. Da je taj broj sve veći, pokazuje i praksa.

“Problemi ranog puberteta, ranog ulaska u menopauzu, bolesti štitne žlezde, neplodnosti i smanjenja broja jajnih ćelija sve su učestaliji. Ovi problemi izazvani su zagađenjem, pesticidima i hranom koja sadrži antibiotike, hormone i teške metale. Takođe je dokazano da je endokrini sistem vrlo osetljiv na bisfenole iz plastike. Činjenica je da oni štetno utiču na plodnost i da mogu da poremete čitav proces, od samog formiranja folikula do sazrevanja jajne ćelije”, kaže prof. dr Svetlana Spremović Rađenović, specijalista ginekologije i subspecijalista endokrinologije u GAK “Narodni front”.

Bisfenol A (BPA) se koristi u proizvodnji plastične ambalaže za razne proizvode, kao što su voda, sokovi i gotova hrana. Prema istraživanju, ovaj sastojak iz plastike dospeva u organizam, “oponaša” pojedine hormone i remeti naš endokrini sistem.

Poremećaj se ne pojavljuje preko noći. U telu se ovaj sastojak taloži godinama, podmuklo, ne daje nikakve simptome, ali može da ima zdravstvene posledice i da bude uzrok bolesti koje se prenose i na naredne generacije.

“Između 1973. i 2011. godine, koncentracija sperme muške populacije zapadnih zemalja opala je za više od polovine. Pokazalo se da sve što ima čestice plastike otpušta štetne sastojke i utiče na rad i razmnožavanje ćelija spermatozoida. Kada su svi rezultati muškaraca i žene dobri, a trudnoće nema, najnovijim molekularnim testovima može da se utvrdi da li je uzrok muške neplodnosti upravo nakupljanje štetnih materija u telu”, kaže prof. Sava Mićić.

Profesor Mićić navodi da u Srbiji postoji samo jedna laboratorija koja može da otkrije čestice plastike u telu, i da meri oštećenje elemenata DNK, ali ovi testovi nisu dostupni široj javnosti i zasada se sprovode u naučne svrhe.

Ipak, urolog na osnovu detaljnog pregleda može da pretpostavi da postoji višak loših materija u organizmu muškarca koji utiče na stvaranje spermatozoida i da propiše terapiju medikamentima u trajanju od tri do šest meseci. Problem može da se leči kombinacijom lekova koji stimulišu proizvodnju, poboljšavaju kvalitet sperme i blokiraju negativne efekte spoljne sredine.